Головна » 2023 » Жовтень » 8 » Нового рекордного розміру досягла озонова діра над Антарктидою

Нового рекордного розміру досягла озонова діра над Антарктидою

Вчені проаналізували дані зібрані супутників Copernicus Sentinel-5P Європейського космічного агентства. Виявилося, що цього року діра в озоновому шарі над Антарктикою стала однією з найбільших, що коли-небудь спостерігалися. Експерти вважають, що величезний розрив у захисному щиті Землі можливо викликаний виверженням підводного вулкана Тонга на початку 2022 року.

У серпні 2022 року інша група вчених попередила, що виверження може дестабілізувати озоновий шар після того, як у верхні шари атмосфери потрапило понад 50 млн. тонн води. Все через розпад на іони або заряджені молекули, які реагують з озоном аналогічно хлорфторвуглецям.

Вони є органічні сполуки, що містять хлор, фтор і вуглець. Не зустрічаються в природі, використовуються як холодильні речовини, пропеленти в аерозольних розпилювачах, миючих засобах і розчинниках. Діють як парникові гази, що призводить до руйнування атмосферного озону.

За даними Європейського космічного агентства (ЄКА), цього року озонова діра над Антарктидою досягла свого максимального розміру 16 вересня і зросла до колосальних 26 млн кв. км. Ця площа можна порівняти з Північною Америкою і еквівалентна площі Росії та Китаю разом узятих. Крім того, озонова діра зросла стала вдвічі більшою за саму Антарктиду.

Вигляд озонової діри над Антарктидою на основі даних, зібраних супутником Copernicus Sentinel-5P Європейського космічного агентства. (Зображення: дані ESA/Copernicus Sentinel (2023)/оброблено CAMS/ECMWF)

"Озонова діра 2023 року почала рости із середини серпня. Це одна з найбільших дірок в історії", – заявив Антьє Іннесс, дослідник Європейського центру середньострокових прогнозів погоди.

Також вчені змоделювали відкриття озонової діри над Антарктидою цього року на основі даних, зібраних супутником Copernicus Sentinel-5P Європейського космічного агентства.


За матеріалами: Новини сьогодні
08-10-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1752

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]