Головна » 2023 » Серпень » 14 » Новоутворення на шкірі. Чи потрібно видаляти?

Новоутворення на шкірі. Чи потрібно видаляти?

Новоутворення шкіри є найпоширенішою патологією у собак та котів і характеризуються різноманітністю клінічних форм, що зумовлено особливостями будови шкіри. Шкіра – багатофункціональний орган, що складається з кількох груп клітин. Пухлина може розвинутися з будь-якої групи.

Діагностика НУ шкіри ґрунтується на даних клінічного огляду, ретельному анамнезі та морфологічному дослідженні новотвору за допомогою або цитологічного (тонкоголкова біопсія без видалення новоутвору) або гістологічного аналізу (після оперативного видалення новоутвору)

Класифікація пухлин шкіри

Новоутвори епітеліального походження – пухлини епідермісу, пухлини придаткових залоз, базально-клітинні пухлини. Пухлини мезенхімального походження – пухлини фіброзної, жирової тканини, судинні пухлини, новоутворення м’язів – гладеньких та попереково-смугастих.Так звані круглоклітинні пухлини – мастоцитоми, плазмоцитоми, лімфоми, гістіоцитарні пухлини. Окремо – меланоцитарні пухлини та метастатичні новоутворення, або метастази пухлин внутрішніх органів, що проявились на шкірі.

Доброякісні пухлини – кісти шкіри, папіломи, аденоми/гіперплазії залозистого епітелію, поліпи. Пухлина із доброякісною біологічною поведінкою – гістіоцитома, яка виникає переважно у тварин в молодому віці (до 3 років) і самостійно регресує протягом максимум 6 місяців. Доброякісні ліпоми, фіброми, доброякісні меланоцитоми шкіри.

У тварини звичайний фіброз на місці хронічного в’ялотекучого запалення чи росте злоякісна саркома? Це легко встановлюється за допомогою цитологічного дослідження.

Реактивний лімфовузол чи лімфома? Це дуже просто діагностувати взявши тонкоголкову біопсію із збільшеного лімфовузла та підрахувавши відсоткове співвідношення різних типів клітин в ньому.

Величезна гуля, що висить на лапі лабрадора вже пару років, ерозії та рани по внутрішній стороні стегна шарпея - мастоцитоми – один з типів пухлин, який неможливо упізнати просто за зовнішнім виглядом – адже мастоцитома – великий удавальник і встановити точний діагноз можна тільки після проведення цитологічного дослідження.

У собаки на морді виросла цвітна капуста? Цитологія дозволить дізнатись – чи Ваша тварина зазнала атаки вірусу папіломатозу або десь понюхалась із хворою твариною, яка шляхом імплантації передала їй цікаву пухлину – трансмісивну венеричну саркому. Звучить дуже страшно, але після точного діагнозу так само легко лікується. Поставити діагноз і вирішити як подальше лікувати тварину – для цього існує ветеринар-онколог (Львів).

Консультація ветеринара-онколога у Львові

Доктор Вет – ветеринарна клініка у Львові, у якій веде прийом ветеринар-онколог, який поставить вірний діагноз та призначить необхідну схему лікування. Пам'ятайте, лише уважне ставлення до свого вихованця та своєчасне звернення до ветеринарного онколога дозволить на ранніх стадіях розпізнати онкологічний процес та провести ефективне лікування.


За матеріалами: Новини сьогодні
14-08-2023
nowyny.com/
Додав: gucul
Коментарі: 0
Переглядів: 158

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]