Головна » 2024 » Квітень » 20 » Привіз перший "Оскар" в Україну режисер фільму "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов

Привіз перший "Оскар" в Україну режисер фільму "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов

Режисер документальної стрічки "20 днів у Маріуполі" Мстислав Чернов привіз Оскар до Україн: поважну нагороду у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм" українська команда отримала на початку березня 2024 року.

Напередодні, як пише ЗМІ, на сторінці Артхаус Трафік у Х (Twitter) з'явилося фото Чернова на Центральному залізничному вокзалі Києва.

Режисер, тримаючи у руках статуетку золотого кольору, позує на фоні колій та синіх вагонів Укрзалізниці.

Окрім того, у стінах вокзалу пройшла пресконференція із творцями кінокартини, що стало першою зустріччю з командою в Україні.

 "Коли люди потребують надії, такі моменти як "Оскар" дають сил. Вони дають сил нам, військовим, лікарям, не здаватися", – наголосив Чернов.

Журналісти згадали захисників, завдяки яким вдалося створити фільм: саме воїни 73 центру ССО допомогли вибратися з оточеної росіянами маріупольської лікарні.

Також фотожурналіст Євген Малолєтка поділився історією про те, як зняті матеріали дали змогу багатьом маріупольцям поза містом знайти своїх рідних.

 "Люди просили "зніміть нас". Вони не сподівались що щось зміниться, що війська НАТО прийдуть і прорвуть цю блокаду. Для людей важливо знати, що їх чують", наголосив фотограф.

Творці фільму зауважили, що хоча вони й показали світові трагедію, але їхня місія не завершена: варто не переставати говорити про Маріуполь.

Українці розповіли, що чимало іноземців після перегляду стрічки були вражені подіями, бо раніше навіть не знали про подібне, або ж вважали новини фейками.

Що відомо про фільм Чернова "20 днів у Маріуполі"

Нагадаємо, фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" про облогу Маріуполя російськими військами у лютому-березні 2022 року отримав премію "Оскар" у категорії "Найкращий документальний фільм". Це перша кінонагорода для України за весь час проведення премії.

Стрічку створили режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Саме вони стали останніми журналістами, які залишалися в обложеному росіянами Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Зазначимо, що стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова стала найкасовішим документальним фільмом українського прокату.

Світова прем'єра "20 днів у Маріуполі" відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс"-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

Також фільм вийшов на українських стримінгових платформах: Takflix, Sweet.TV, Megogo, "Київстар ТБ" та Volia TV, Netflix.


За матеріалами: Новини сьогодні
20-04-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1310

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]