Головна » 2023 » Жовтень » 15 » Проти визнання корінних народів у конституції проголосували в Австралії

Проти визнання корінних народів у конституції проголосували в Австралії

На референдумі в Австралії 14 жовтня більшість проголосувала проти пропозиції визнати корінні народи в конституції, що стало серйозною невдачею для зусиль країни щодо примирення із цими етнічними групами. Про це пише Reuters.

Так, австралійці голосували на першому майже за 25 років референдумі. Було й питання про те, чи слід змінити конституцію, щоб визнати аборигенів і корінне населення островів Торресової протоки через створення представницького органу, який може надавати необов’язкові поради парламенту.

А втім, після підрахунку майже 70% голосів з'ясувалося, що проти проголосували 60% австралійців. ЗМІ прогнозують, що більшість виборців у всіх шести штатах Австралії не підтримають зміни до 122-річної конституції.

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе визнав, що це був не той результат, на який він сподівався, але сказав, що країні доведеться шукати новий шлях для примирення.

Про корінне населення

Аборигени та жителі островів Торресової протоки є корінними народами Австралії. Вони становлять близько 3,8% населення країни, але не згадуються в конституції.

Чисельність цих етнічних груп різко скоротилося після початку британської колонізації в 1788 році, оскільки вони були позбавлені своєї землі, опинилися перед ризиком нових хвороб, працювали в рабських умовах чи були вбиті.

Нині за більшістю соціально-економічних показників, корінне населення Австралії є найбільш знедоленими людьми в країні.

Прихильники цієї пропозиції на референдумі вважали, що зміни в конституції об’єднають Австралію та відкриють нову еру з її корінним населенням. Консерватори ж вважають, що така ідея поділяє Австралію за расою та надає особливі права аборигенам у конституції.


За матеріалами: Новини сьогодні
15-10-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1842

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]