Головна » 2023 » Лютий » 16 » Астронавти можуть застрягти на МКС на зайвих півроку через витік на російському кораблі

Астронавти можуть застрягти на МКС на зайвих півроку через витік на російському кораблі

Вони не зможуть залишити станцію до прибуття нового екіпажу.

Запуск нового космічного корабля для повернення астронавта NASA і двох російських космонавтів з Міжнародної космічної станції затримується через витоки.

Через проблеми з космічними кораблями астронавти можуть застрягти на МКС на зайвих півроку, пише The Washington Post.

Екіпаж у складі астронавта NASA Френка Рубіо і російських космонавтів Сергія Прокоп'єва і Дмитра Петеліна відправився на Міжнародну космічну станцію на кораблі "союз МС-22" у вересні. Зазвичай екіпажі змінюються після шестимісячного перебування на космічній станції, зворотний рейс був призначений на березень.  

Змінний екіпаж мав прибути на МКС на наступному космічному кораблі "союз МС-23". Однак після того, як на "союз МС-22" стався витік, "роскосмос" вирішив, що космонавтам небезпечно летіти додому на цьому кораблі, як планувалося спочатку – "союз МС-23" було вирішено використовувати як заміну. Його запуск мав відбутися 19 лютого, однак був відкладений на березень після того, як минулого тижня російські інженери в центрі управління польотами під москвою виявили, що на ще одному космічному кораблі – вантажному "Прогресі" – також є витік охолоджуючої рідини. Тепер NASA і "роскосмос" вивчають, що викликає ці витоки, чи пов'язані вони між собою, і чи можуть аналогічні проблеми виникнути у нового корабля "союз МС-23".

До прибуття нового екіпажу, щонайменше до вересня 2023 року, Рубіо, Прокоп'єв і Петелін матимуть залишатися на МКС. У сукупності вони змушені будуть пробути на станції близько року. У NASA зауважували, що екіпаж готовий до цього.

Проблеми рф на МКС

У грудні 2022 року в російському сегменті МКС на кораблі "союз МС-22" стався витік холодоагенту. Справитися з проблемою не вдалося. Результатом витоку стало те, що космонавтам доводилося тримати двері на МКС відкритими - інакше температура на "союзі" швидко зростає.

Згодом росіянами було прийнято рішення відправити для порятунку космічний корабель"союз МС-23". Тим часом NASA намагалася врятувати свого астронавтів зі зламаного "союзу" шляхом залучення компанії Ілона Маска SpaceX. У січні стало відомо, що NASA хоче збільшити до п'яти кількість місць на SpaceX Dragon, щоб американський астронавт при необхідності повертався додому не на російському кораблі.

Плани щодо відправки "союз МС-23" поставила під сумнів чергова поломка. У першій половині лютого 2023 року стало відомо, що сталася розгерметизація ще одного російського корабля – вантажного "Прогрес МС-21", пристикованого до Міжнародної космічної станції.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-02-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1227

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]