Головна » 2017 » Січень » 15 » Автор досьє на Трампа працював зі спецслужбами США і Британії - ЗМІ

Автор досьє на Трампа працював зі спецслужбами США і Британії - ЗМІ

Екс-працівник британської розвідки МІ-6 і автор доповіді про нібито наявний у Росії "компромат" на Дональда Трампа Крістофер Стіл вважав, що роздобув настільки цікаві дані, що передавав їх спецслужбам не тільки США, але й Великобританії. Про це повідомляє газета Іndependent з посиланням на власні джерела.

Видання нагадує, що спочатку Стіл виконував замовлення політичних суперників Трампа, які намагалися знайти на нього компромат. Однак колишній розвідник прийшов до висновку, що отримані ним відомості становлять інтерес і для розвідслужб, тому що зачіпають тему національної безпеки.

За відомостями британської газети, Стіл був незадоволений тим, що в ФБР, в цілому, ігнорували його повідомлення, але зате приділяли багато уваги розслідуванню скандалу з імейл суперника Трампа на виборах - Хілларі Клінтон.

У підсумку колишній співробітник розвідки продовжив збирати відомості про Трампа, але, втративши замовників, робив це безкоштовно. Точно так же повівся американський колега Стіла - Глен Сімпсон, який очолює компанію Fusion GPS. Ця фірма в 2015 році теж збирала відомості на замовлення супротивників Трампа. А в 2016 році з нею об'єднав зусилля Стіл.

"Індепендент" відзначає, що місцезнаходження Стіла на даний момент як і раніше невідомо. Його активно критикують консерватори, які перебувають при владі у Великобританії, - вони вважають, що екс-розвідник намагається своєю роботою перешкодити британському прем'єру Терезі Мей налагодити тісну взаємодію з Трампом.

Раніше на цьому тижні британська "Гардіан" повідомила, що автор досьє на Трампа передавав документи цілої низки осіб, зокрема - в ФБР, щоб знайти підтвердження отриманої ним інформації про зв'язки обраного президента США з Москвою.

Дана доповідь викликала різко негативну реакцію з боку Трампа і його команди, які назвали її "від початку і до кінця сфабрикованою".

"Я вважаю, що було ганебним для розвідувального агентства випускати таку інформацію, яка є сфабрикованою і брехливою", - заявив Трамп на своїй першій прес-конференції.

Він додав: "Це щось з того, що могла б зробити і робила нацистська Німеччина".

У той же час, журналіст Девід Корн, який ще в жовтні вказав на існування досьє, але без скандальних подробиць, повідомив, що укладач скандального досьє на Трампа припускав причетність президента Росії Володимира Путіна до кампанії по дискредитації мільярдера.

У новому матеріалі на сайті Mother Jones шеф вашингтонського бюро видання розповів про те, як проходили інтерв'ю з упорядником компромату Крістофером Стілом і про свою роботу над отриманим матеріалом.

Корн каже, що Стіл вважав зібраний матеріал надзвичайно важливим, чимось, що виходить за рамки звичайної політики. На думку колишнього британського розвідника, інтерес російських спецслужб до Трампа був частиною ініційованої Путіним кампанії з втручання і дискредитації системи демократичних виборів в країнах Заходу.

Журналіст у своїй статті не називає Стіла по імені, але і не спростовує припущення, що з'явилися в пресі, про те, що саме він був автором скандального досьє.

Він вказує, що в своєму жовтневому матеріалі не приводив ніяких деталей, зокрема щодо "особистої поведінки" Трампа, хоча і був ознайомлений з матеріалами Стіла. Він підкреслює, що розвідник наголошував: мова йде про зібрані дані, а не про їх узагальнення або підсумкові висновки. Але при цьому Корн каже, що Стіл був упевнений в серйозності отриманої інформації.

Ніяких вказівок на те, що Корн зв'язувався з екс-співробітником MI6 після публікації компромату на Buzzfeed, немає. Йдеться лише про окремі моменти інтерв'ю, які проводилися восени минулого року.

Напередодні преса повідомила, що Стіл спішно покинув свій будинок в Сурреї на півдні Англії. Він поїхав 10-11 січня. Перед від'їздом він залишив свого кота сусідові, доручивши йому доглянути за ним "кілька днів".

Обраний президент США обговорив ситуацію, що склалася з главою Національної розвідки США Джеймсом Клеппером і заявив, що розвідка визнала вигадкою викладені в доповіді факти. Керівник Нацрозвідки також зазначив, що спецслужби США не підтверджують достовірність цих документів і не роблять ніяких висновків на їх підставі.

ФБР США не змогло підтвердити багатьох істотних деталей з цих матеріалів, зокрема що стосуються відео з повіями з московського готелю "Рітц-Карлтон". Трамп на цьому тижні різко розкритикував ЗМІ, що публікують неперевірені дані про нього.

В середу, 11 січня, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков категорично спростував збір Росією компрометуючих матеріалів на Трампа, як і на Клінтон, назвавши ці повідомлення "абсолютною вигадкою".


За матеріалами: Новини сьогодні
15-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1994

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]