Головна » 2023 » Лютий » 12 » Біографія вченого і цікаві факти - день Чарльза Дарвіна 2023

Біографія вченого і цікаві факти - день Чарльза Дарвіна 2023

У день Дарвіна розповідаємо біографію видатного біолога і цікаві факти про вченого.

12 лютого відзначається день народження всесвітньо відомого англійського вченого Чарльза Дарвіна. Розроблена ним теорія еволюція назавжди змінила уявлення людей про світ. Щоб вшанувати цінний внесок Дарвіна в світову науку, дата 12 лютого заснована як День Дарвіна.

Чарльз Дарвін: коротка біографія

Дарвін народився в 1809 році в заможній родині вчених і рано втратив матір. Батько відправив 8-річного Чарльза в пансіон. Там хлопчик проявив інтерес до природи. Замість навчання він почав колекціонувати метелики і мінерали, а також захопився полюванням і хімією. До навчання Чарльз інтересу не виявляв і отримав поганий атестат.

У 1825 Дарвін вступив до Единбурзького університету на лікаря. Але і там йому не були цікаві лекції, а хірургію він зовсім зненавидів. Будучи студентом, Чарльз зацікавився анатомією морських безхребетних і зробив свої перші наукові відкриття.

У 1828 році Дарвін покинув Единбурзький університет і вступив в Кембридж, але і там був не самим старанним учнем. Його новим захопленням стало колекціонування жуків. Він познайомився з відомими в Англії натуралістами.

У 1831 році, після закінчення університету, Дарвін як натураліст відправився в кругосвітню подорож до 1836 року. Він уважно записував всі спостереження за 5 років подорожі, поповнив колекцію тварин і описав кілька маловідомих безхребетних.

Під час подорожі по різних континентах Дарвін спостерігав за відмінностями і схожими рисами у різних видів тварин. Все це він описав у своїй першій книзі "Записки натураліста". А в 1842 році написав перший нарис про походження видів, в якому розмірковував про природний відбір і про походження сучасних видів тварин від більш ранніх.

У 1868 році Дарвін опублікував свою другу працю на тему еволюції, в якій навів приклади еволюції тварин. У 1871 році створив найважливішу працю свого життя - "Походження людини і статевий відбір", де вперше у світовій історії навів аргументи про походження людини від мавпоподібних предків.

Дарвін був одружений зі своєю двоюрідною сестрою і мав 10 дітей, з яких троє померли в дитинстві. Сам Дарвін помер у 1882 році у віці 73 роки.

Цікаві факти про Чарльза Дарвіна

У дитинстві і в юності Дарвін був переконаним християнином і хотів стати теологом. Але кругосвітня подорож і спостереження за морськими тваринами викликали в ньому сумніви в істинності релігії. Дарвін зовсім розчарувався в релігії, коли його діти померли в ранньому дитинстві.

Діти Дарвіна, які вижили, були дуже слабкими і часто хворіли. Вчений пояснював це родинними зв'язками зі своєю дружиною. На основі своїх роздумів він написав кілька праць про небезпеку близькоспоріднених зв'язків.

На честь Дарвіна були названі кілька видів тварин, а також гора, австралійське місто і кратери на Марсі і на Місяці.

Дуже корисною для досліджень Дарвіна стала поїздка в Галапагоські острови, де мешкають унікальні види тварин. Саме спостереження за місцевою фауною наштовхнуло Дарвіна на думку про еволюційне походження видів.

Існує премія Дарвіна, яку присуджують людям, які померли або стали безплідними дуже дурним способом. Суть премії в тому, що нагороджуваний не передав далі свої гени і тим самим поліпшив генофонд.

Теорія еволюції Дарвіна отримала широку популярність ще за життя вченого, і стала майже загальновизнаною в наукових колах. Хоча звичайні люди дуже не хотіли визнавати свій зв'язок з мавпами.

Сформована Дарвіном теорія еволюції не стала остаточною, а неодноразово допрацьовувалася і критикувалася в майбутньому. Сучасна визнана вченими концепція називається "сингенетична теорія еволюції".


За матеріалами: Новини сьогодні
12-02-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1225

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]