Головна » 2017 » Червень » 2 » Центр зайнятості – надійний помічник у пошуку роботи

Центр зайнятості – надійний помічник у пошуку роботи

Обов’язковою умовою виходу на пенсію є наявність трудового стажу. Тож люди, особливо середнього і старшого віку, дуже засмучуються, коли втрачають роботу з будь-якої причини. Для молоді це також важливо, але не настільки гостро та нагально. Бо часто здається, що старість ще десь дуже далеко, а пора молодості й безтурботності триватиме вічно. Але це лише здається… На ділі ті, хто дбає заздалегідь про старість, згодом одержують свою винагороду.

Більшу полову життя ми проводимо на роботі. Тому дуже важливо обрати професію не лише для матеріального забезпечення, але й для душі. Коли робота не подобається, то ніякі гроші не зможуть змусити людину цілком присвячувати себе цій справі. Ось чому так важливо для кожного під час пошуку роботи звернутися до професіоналів, які спрямують у правильне русло, підкажуть і проінформують залежно від віку, освіти, вподобань тощо.

Отже, з чого розпочати? Це питання собі ставить кожен, хто в пошуках роботи переступає поріг центру зайнятості.

Найперше вас зустріне адміністратор залу, який з’ясує причину звернення та одразу ж запропонує кілька вакансій на вибір.

«Для цього вам потрібно пред’явити необхідні документи: паспорт, трудову книжку, ідентифікаційний код, документ про освіту. Аби ми бачили вашу трудову діяльність. Відтак на основі цього здійснюється підбір вакансій. Ми вас обліковуємо, даємо направлення, з яким ви звертаєтеся до роботодавця», – розповідає адміністратор залу УМСЦ Наталія Лещинська.

Крім того, у людини, яка прийшла до центру зайнятості в пошуках роботи, є можливість самостійно проштудіювати пропозиції на ринку праці. Для цього можна скористатися комп’ютерами, інформаційними стендами, тачскрінами, що розташовані в залі центру.

Якщо ж до самого пошуку вам потрібно визначитись із бажаною вакансією, то вам допоможуть у профорієнтаційному центрі. Розкажуть про всі можливості навчання, стажування та підвищення кваліфікації.

Фахівець з питань зайнятості відділу активної підтримки УМЦЗ Тетяна Ференц розповідає, що в їхньому відділі також безкоштовно надають консультації соціально незахищеним верствам населення, учасникам АТО, внутрішньо переміщеним особам, людям з особливими потребами.

«Усе, що стосується інформації, знаходиться в нашому секторі. За консультацією до нас звертається як молодь, так і люди старшого віку. Школярі радяться, куди їм доцільно вступати та який фах обрати. Майбутні підприємці слухають у нас семінари про всі тонкощі започаткування власної справи. Безробітні часто запитують про можливості працевлаштування, стабільність роботи, якою є підтримка центру зайнятості», – розповідає пані Тетяна.

Якщо ж ви молода людина, котра стоїть на роздоріжжі й не знає, яку професію обрати, то можете пройти спеціальні тести, що називаються «Профконсультант». Беручи до уваги ваші здібності та нахили, вам допоможуть визначитись із підходящим видом діяльності.

У разі, коли вас зацікавила вакансія, яку вам запропонували в центрі зайнятості, настає черга співбесіди й резюме. Новинкою служби зайнятості є відеорезюме та скайп-співбесіда.

«Якщо ви хочете виділитися, зацікавити свого потенційного роботодавця, то краще, звісно, записувати відеорезюме. Усе це робиться для того, щоб людина швидше знайшла собі роботу. Для цього вам потрібно представитись, розповісти про освіту, професійний досвід та повідомити, яку роботу шукаєте», – інформує провідний спеціаліст з профорієнтації відділу активної підтримки безробітних УМЦЗ Ольга Михаць.

У випадку, якщо вам не підходять вакансії, запропоновані в центрі зайнятості, ви маєте право стати на облік та отримати статус безробітного. Максимальний розмір матеріальної допомоги, який людина може одержувати тут щомісяця, становить чотири прожиткові мінімуми (близько 6700 грн). Мінімальний – 544 грн.

Нині на обліку в Ужгородському міському центрі зайнятості перебуває близько 1 тисячі осіб. 70% вільних вакансій – це робітничі професії. І тільки 30% для працівників із вищою освітою. Тож юристам, економістам, фінансистам знайти роботу найважче. Тому в центрі зайнятості популярне перенавчання, яке здійснюється під замовлення роботодавців.

«Ми навчаємо на професії, що наразі актуальні на ринку праці: швачки, в’язальники схемних джгутів, слюсарі тощо. Перенавчання може здійснюватись як у професійно-технічних навчальних закладах, так і центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, яких на сьогодні в Україні є 11», – розповіла начальник відділу активної підтримки безробітних УМЦЗ Катерина Фізер.

Отже, знайти роботу цілком можливо, було би лише бажання. Головне – не потрібно боятися змін у житті. Треба сміливо рухатися вперед, експериментувати, вдосконалювати й поглиблювати свої знання та вміння – і тоді все у вас неодмінно вийде. Робота приноситиме матеріальні статки та духовне задоволення, а забезпечена старість вам гарантована.

Христина БІКЛЯН


За матеріалами: Новини сьогодні
02-06-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1856

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]