Головна » 2015 » Грудень » 3 » "Енергоміст" Путіна Криму не допоміг. Окупанти ховають інформацію

"Енергоміст" Путіна Криму не допоміг. Окупанти ховають інформацію

Енергетики Криму 3 грудня відключили систему передачі інформації з півострова диспетчерам НЕК "Укренерго", повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" радник прем'єр-міністра України, екс-керівник "Укренерго" Костянтин Ущаповський.

"На жаль, зараз у нас немає об'єктивної інформації стосовно стану енергосистеми на півострові - кримські енергетики вчора відключили усю систему телеінформації, яка передавала дані диспетчерам НЕК "Укренерго", - сказав він.

Ущаповський додав, що, за неофіційною інформацією, через "енергоміст" із РФ до Криму зараз передається близько 100 МВт. "Проте це тільки неофіційна інформація, надійних даних немає", - наголосив співрозмовник агентства.

Як зазначив радник прем'єр-міністра України, щоб прийняти значну потужність із РФ і розподілити її по Криму, недостатньо будівництва одного "енергомосту" - ще необхідно реалізувати дорогі інфраструктурні проекти на самому півострові.

"Щоб розподілити потужність, необхідно спочатку передати її з Керчі на центральну підстанцію півострова - ПС 330 кВ "Джанкой". Для цього треба побудувати лінію електропередач 330 кВ від Керчі до Джанкоя і підстанції "Кафа". Потрібні дуже великі інвестиції та капітальне будівництво", - резюмував він.

2 грудня президент РФ Володимир Путін прибув на півострів і заявив про запуск першої нитки так званого "енергомосту" з РФ в окупований Крим. Але проблему зі світлом це не вирішило, що і визнав сьогодні очільник російської окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов, передає ТАСС.

Він заявив, що режим надзвичайної ситуації через енергодефіцит у Криму збережеться мінімум до 20 грудня 2015 року.

Раніше експерти зазначали, що Крим не здатний забезпечити себе генерувальними потужностями, а приблизно 80% електроенергії надходить з України.

"Структура генерацій Криму - 4 електротеплоцентралі: Севастопольська, Сімферопольська, Сакська і Камиш-Бурунська. Це близько 160-170 мВт. Є ще "зелена" енергетика, її близько 300 мВт, береться вона від сонячних і вітростанцій. Але ця генерація не може самостійно нести навантаження, вона не може самостійно працювати, не будучи підключеною в енергосистему України, тому що Україна балансує роботу кримської енергосистеми і диспетчер з України веде режим. По суті, кримська енергосистема, навіть маючи ці 150 плюс 300 мВт, не може працювати самостійно - бо "зелена" система теж балансується за рахунок енергосистеми української ТЕЦ", - розповів екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександр Янковський.

Нагадаємо, 30 листопада держкомпанія "Укренерго" відновила лінію електропередач 220 кВ "Каховська - Титан" і заявила про готовність відновити енергопостачання анексованого Росією Криму протягом кількох годин в разі досягнення домовленості з активістами блокади півострова.

Активісти блокади вимагають від окупаційної влади РФ звільнення українських політв'язнів.

Один з лідерів акції Ленур Іслямов заявив про намір повністю заблокувати півострів, у тому числі зупинити Керченську переправу.

Довідка

20 вересня з ініціативи кримських татар розпочалася "товарна блокада" Криму.

20 листопада, близько 9-їранку "невідомі" пошкодили дві опори ЛЕП, що ведуть до Криму, в Генічеському та Чаплинському районі Херсонської області.

Зранку 21 листопада бійці Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" (ДУК ПС), представники Меджлісу кримськотатарського народу і громадянські активісти взяли під охорону пошкоджені опори лінії електропередач з метою не допустити їх ремонту.

Після протистояння з правоохоронцями, що супроводжували прибулих для заземлення опор, які все ще залишалися під напругою, енергетиків, активісти відступили і дозволили ремонтній бригаді провести роботи.

Однак увечері того ж дня пошкоджені опори ЛЕП повторно підірвали. Практично весь окупований Крим до півночі за київським часом залишився без електропостачання.

На півострові запровадили режим надзвичайної ситуації. В цілому Крим може забезпечити себе електроенергією максимум на 50 відсотків.

23 листопада Кабінет міністрів України тимчасово заборонив переміщення вантажних потоків в окупований Крим.

24 листопада Державна прикордонна служба України повністю перекрила вантажне сполучення з Кримом.


За матеріалами: Новини сьогодні
03-12-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1953

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]