Головна » 2017 » Січень » 17 » Європарламент розпочав процедуру виборів нового голови

Європарламент розпочав процедуру виборів нового голови

На пленарній сесії Європейського парламенту в Страсбурзі у вівторок 17 січня почалася процедура виборів нового голови, пише Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні не буде абсолютно ніяких дебатів, окрім тих, які стосуються майбутніх виборів", - попередив чинний голова Мартін Шульц, відкриваючи засідання, присвячене виборам.

Напередодні в Європарламенті були заявлені 7 кандидатів: італійка Елеонора Форенца від Європейських об'єднаних лівих - Ліво-зелених Півночі, британка Джин Ламберт від Зелених - Вільного європейського альянсу, італієць Джанні Пітелла від Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, румун Лауренціо Ребега від "Європи націй і свобод", бельгійка Хельга Стівенс від Європейських консерваторів і реформістів, італієць Антоніо Таяні від Європейської народної партії (Християнські демократи), бельгієць Гі Верхофстадт від Альянсу лібералів і демократів за Європу.

Однак Верхофстадт зняв свою кандидатуру перед самим голосуванням. Про це Шульц оголосив перед презентацією кандидатів.

"Пан Верховстадт щойно повідомив мені, що він відкликав свою кандидатуру", - оголосив Шульц, пише Укрінформ.

Це рішення викликало бурхливу реакцію серед депутатів, які розділилися, висловлюючи підтримку, а також обурення діям лідера лібералів.

Передвиборча стратегія бельгійського політика Верховстадта полягала у тому, що він би міг стати компромісною фігурою на пост президента ЄП поміж найбільшими фракціями Європейської народної партії та Прогресивного альянсу соціалістів та демократів.

Нові кандидатури можна висувати перед кожним туром голосування аж до третього туру. Претенденти також можуть знімати свої кандидатури під час цього процесу. Якщо жоден з кандидатів не отримає абсолютної більшості голосів у трьох турах, то голови Європарламенту обиратимуть простою більшістю в четвертому і останньому турі з двох кандидатів, які отримали найбільшу кількість голосів у третьому турі.

Перед першим туром голосування відбулися короткі презентаційні виступи шести кандидатів на посаду голови Європарламенту.

Раніше Мартін Шульц заявив, що не йтиме на черговий термін належному голові мандата в Європарламенті, а має намір балотуватися в німецький Бундестаг від своєї партії СДПН.

"Я ухвалив рішення. Я не буду кандидатом на третій мандат як голови Європейського парламенту", - заявив Шульц.

Нагадаємо, 22-25 травня 2014 року 400 млн виборців з 28 країн Європейського Союзу обирали Європарламент у складі 751 депутата на п’ять найближчих років.

Європарламент не зміг із першої спроби обрати нового президента

У Європарламенті перше голосування не забезпечило обрання нового голови. Про це за результатами таємного голосування у Страсбурзі оголосив чинний президент ЄП Мартін Шульц.

"Жодний із кандидатів не отримав абсолютної більшості (50% плюс один голос – ред.). Відтак, за процедурою, я оголошую друге голосування", - заявив Шульц.

Воно відбудеться сьогодні о 13 годині за київським часом.

За результатами першого туру найбільше голосів, як очікувалося, набрав представник Європейської народної партії Антоніо Таяні – 274.

Друге місце посів лідер Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Джанні Піттелла – 183.

Кандидат від Європейських консерваторів та реформістів Хельга Стівенс набрала 77 голосів підтримки.

Депутат від Європейських зелених Джин Ламберт – 56.

Представник Європейських об’єднаних лівих Елеонора Флоренца має 50 голосів.

Кандидат від Європи націй і свободи Лаврентій Ребега набрав 43 голоси.

За процедурою, таємне голосування може проходити у чотири тури. Якщо у перших трьох жоден із кандидатів не набере абсолютної більшості (50% плюс один голос), то до четвертого виходять два, які отримали найбільше голосів порівняно з іншими. Далі переможцем стає кандидат, який отримав звичайну більшість перед своїм опонентом.

Якщо обидва кандидати набрали у четвертому турі однакову кількість голосів, то президентом Європарламенту обирається старший за віком.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1977

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]