Головна » 2023 » Грудень » 1 » Голова угорської громади Києва: Орбан платить на Закарпатті 10 тис грн на рік, щоб діти йшли в угорські школи

Голова угорської громади Києва: Орбан платить на Закарпатті 10 тис грн на рік, щоб діти йшли в угорські школи

В Україні не було і немає жодних утисків угорської чи іншої національної меншини. Про це в проєкті "На грани" ("На межі") телеканалу FREEДОМ заявив голова угорської громади Києва Тібор Томпа.

"Моя рідна мова — угорська. Я коли хочу, тоді розмовляю угорською, читаю угорською мовою. Зі своїм сином розмовляю угорською мовою. І коли приїжджаю на Закарпаття, де хочу, там розмовляю угорською мовою. Тому питання угорської мови на Закарпатті — це політиканство з боку Орбана для використання карти угорської національної меншини", — сказав Томпа.

Він зазначив, що через політику прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана на Закарпатті скоро зникне угорська меншина.

"20 років тому на Закарпатті налічувалося 154 тис. угорців, на сьогодні — менше ніж 50 тис. осіб. І це не через війну. Ще до війни значна частина угорців виїхала із Закарпаття в Угорщину. Чому? Тому що вони розмовляли виключно угорською мовою, а, не знаючи української мови, вони не змогли інтегруватися в Україну і стали таким втраченим поколінням. І вони є дешевою робочою силою для того ж Орбана. Плюс це ще його електорат", — пояснив голова угорської громади Києва.

Томпа впевнений, що раз і назавжди розв’язати питання угорської громади на Закарпатті, щоб його надалі не використовували політики, можна завдяки більшої присутності України в цьому регіоні.

"Потрібно більше української масової інформації, набагато більше, ніж угорського медіа. Потрібно стимулювати місцеве населення, щоб воно навчалося в українських школах. Сьогодні в багатьох селах на Закарпатті в школах немає українських класів. Угорські класи — є, Орбан офіційно платить батькам, щоб вони віддавали в них своїх дітей. За кожну дитину на рік — 10 тис. гривень, щоб вони ходили тільки в угорську школу, де всі предмети викладають виключно угорською мовою. І коли місцеві депутати в тому ж Береговому заговорили про те, що давайте теж заохочувати батьків, які віддають своїх дітей до українських класів, інформація одразу ж надійшла до [глави МЗС Угорщини] Сійярто. І він заявив, що це неприпустимо, тому що це загрожує існуванню угорців на Закарпатті", — розповів Томпа.

При цьому в Угорщині на сьогодні немає жодної повноцінної державної школи з українською мовою навчання. Діють лише дві недільні школи — у Будапешті та в місті Ньїредьгаза, де проживає найбільша кількість українців. Ці школи не мають державної акредитації, а заняття в них відбуваються виключно на вихідних. Основні предмети — українська мова та література, а інші заняття присвячені співу, танцям і мистецтву.

"Мій знайомий з Ужгорода, українець, працює в східній Угорщині. Він хотів двох своїх синів віддати там навіть не в українську школу (їх в Угорщині немає), він шукав хоча б український клас. Він не те що в східній Угорщині, він навіть у Будапешті не знайшов жодного україномовного класу. Там заявляють, що є українська недільна школа, але не більше. Є так зване представництво української громади в Угорщині, яку Орбан і угорська влада нібито підтримує, дають їм право. Знаєте, яке право? Танцювати гопак і готувати борщ. Ось усі їхні права", — зазначив голова угорської громади Києва.

"Найголовніше, щоб на Закарпатті було більше України, більше суто українських інвестицій, і плюс робота з місцевою владою", — упевнений Томпа.


За матеріалами: Новини сьогодні
01-12-2023
nowyny.com/
Додав: gucul
Коментарі: 0
Переглядів: 1503

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]