Головна » 2019 » Лютий » 19 » Історія Хустського замку - розібрали замок на будівельне каміння. ФОТО

Історія Хустського замку - розібрали замок на будівельне каміння. ФОТО

Розібрали замок на будівельне каміння: історія Хустського замка

Хустський замок — фортифікаційна споруда, що існувала в XI—XIII століттях у місті Хусті.

Замок був побудований як угорська королівська фортеця для захисту соляного шляху з Солотвина, зокрема Хустських воріт, і прикордонних районів. Його будівництво почалося в 1090 році та було закінчено за короля Бели ІІІ у 1191 році, – розповідають у соцмережі Фейсбук Цікава Західна Україна.

У XVI—XVII ст. за Хуст і його замок часто воювали Габсбурґи і семигородські князі, на нього нападали турки і татари. Останній бойовий виступ Хустського гарнізону відбувся в 1717 році, коли солдати атакували 12-тисячну татарську орду поблизу Вишкова.

Замок був знищений від удару блискавок під час бурі — одна з них 1766 року попала в порохові склади. Жупанат спробував зберегти замок, почав ремонт, але це виявилося безнадійно. 1773 року імператриця Марія Терезія послала свого сина Йосифа оглянути замок. Він розпорядився перевести гарнізон до Мукачево.

1798 року буря пошкодила останню башту замку. Влада дала місцевій громаді дозвіл розбирати замок на будівельне каміння. 1799 року розібрали східну стіну замку для спорудження католицької церкви та різних офіційних споруд у Хусті.


За матеріалами: Новини сьогодні
19-02-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1584

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]