Головна » 2015 » Травень » 16 » Із котлами-нелегалами - що робити закарпатцям і скільки платити за «легалізацію»

Із котлами-нелегалами - що робити закарпатцям і скільки платити за «легалізацію»

Тим, у кого котел для індивідуального опалення офіційно не введений в експлуатацію, зараз приносять рахунки за газ із цінами, які обраховують із тарифу 7,2 гривні за куб. Тоді як із «легальними» котлами теж ціни вказали 7,2 за куб, але насправді рахували по 3,6 грн. за куб.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції голова правління ПАТ «Закарпатгаз» Віталій Шатило, тільки в Ужгороді абонентів із «нелегальними» котлами зараз близько 7 тисяч, тоді як ще у 2012 році їх було близько 20 тисяч.

Це було пов’язано з тим, що було прийнято рішення повністю відмовитися від центрального опалення і люди мусили вирішувати питання теплозабезпечення своїх родин. Відтак система була розбалансована, гідравлічний розрахунок не дозволяв встановлювати котли, газу не вистачало і цілі будинки, квартали залишалися без опалення. За останні три роки тиск, за словами посадовця, стабілізували і місто працює без зупинок опалення.

Однак тим, чиї котли ще не введені в експлуатацію, необхідно це зробити. Шатило запевнив, що вчора увечері «Закарпатгаз» прийняв рішення: їхні працівники будуть ходити і приймати в експлуатацію котли, які вже працюють.

Якщо при цьому немає документації, то проведуть обстеження і коли система відповідає будівельним нормам – виготовлять техумови і проект, зроблять офіційний пуск газу. Коштувати це буде 347,73 грн. Якщо ж є техумови і проект, тоді за офіційний пуск газу потрібно заплатити 33,18 грн.

У разі, коли систему зроблено з порушенням будівельних норм – переробляти мусить сам власник за свої гроші, а відтак газовики будуть виготовляти техумови і т.д.

Шатило не виключив, що випадків неналежно встановленого опалення може бути чимало. Основні ознаки: мережа змонтована з мідних труб, відстань між лічильником газу і газовими приладами не відповідає нормам. А взагалі тим, кому скажуть, що потрібно проводити перевстановлення опалення, Шатило порадив читати будівельні норми, зокрема, знайти їх в інтернеті. 


За матеріалами: Новини сьогодні
16-05-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1943

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]