Головна » 2016 » Лютий » 9 » Яценюку оголосили "вирок". У нього немає підтримки коаліції

Яценюку оголосили "вирок". У нього немає підтримки коаліції

У прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка немає підтримки коаліції для прийняття рішень у Верховній Раді України, тому слід шукати вихід з цієї політичної кризи, заявив лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко.

Про це передає "Інтерфакс-Україна.

"На жаль, сьогодні вже три фракції заявили, що не хочуть його бачити, і кількість депутатів у цих фракціях означає, що коаліція недієздатна, якщо вони не голосують. Ми не раз заявляли, що коаліція не приймає до себе "Опозиційний блок" та його уламки, й сьогоднішня коаліція в 300 голосів є єдино можливою. Коли три фракції заявляють, що не готові працювати з прем'єром Яценюком, це означає, що він не зможе працювати з коаліцією і переформатувати коаліцію він теж не зможе", - заявив Луценко в Києві в понеділок, 8 лютого 2016 року.

Він наголосив, що говорив з представниками "Батьківщини" та "Самопомочі", які дотримуються жорсткої позиції щодо зміни прем'єра.

"Жодні зміни віце-прем'єрів, міністрів не змінять ситуації, коли ці фракції не приймають на посаді прем'єра Яценюка", - сказав Луценко й додав, що до цієї ж позиції пристала й фракція Радикальної партії Олега Ляшка.

Разом з тим, сказав він, фракція "Народного фронту" не сприймає нікого на посаді прем'єра, окрім Яценюка.

Він зауважив, що усі фракції мають відмовитися від шантажу, ультиматумів, й мусять шукати спільну мову: "Ми готові провадити перемовини на будь-яких умовах для того, аби працював наступний уряд"."Ми закликаємо зараз до перемовин без будь-яких ультиматумів", - заявив він та закликав главу МЕРТ України Айвараса Абромавичуса прийти на зустріч з фракцією.

"Що робити? Шукати вихід без ультиматумів. Я більшого сказати не можу. Вочевидь, треба зустрічатися з колегами й шукати компроміс", - сказав він.

Своєю чергою заступник керівника фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв повідомив, що на Раді коаліції обговорювали питання оновлення уряду.

"Ключове питання (в оновленні уряду - ред.) - має бути розуміння коаліції. Сьогодні була сформульована чітка думка - або ми далі рухаємося з новим прем'єром, або, можливо, є якась критична маса, яка готова пристати на нового старого прем'єра, але все одно треба рухатися вперед", - цитує політика "Укрінформ".

Він додав, що позиція "Батьківщини" залишається незмінною - "новий прем'єр, новий склад уряду".

За його словами, Рада коаліції завтра знову збереться на засідання.

Нагадаємо, коаліція "Європейська Україна", що була створена 27 листопада 2014 року, об'єднувала 302 депутата. У 2015 року фракція Радикальної партії (21 депутат) заявила про вихід з коаліції.

Як заявляв 2 лютого Луценко, існує два шляхи виходу з ситуації, що склалася: повна зміна складу уряду після проведення дострокових виборів до Верховної Ради (в інтересах "Самопомочі" , "Батьківщини" і Радикальної партії) й часткове "переформатування" уряду в "точковому" порядку (підтримується "БПП" та "НФ").

Найбільше в перевиборах не зацікавлений "Народний фронт", який вже назвав їх можливе проведення таким, що гратиме "на руку Кремлю". За оцінками соціологів, рейтинг довіри виборців до "НФ" може перешкодити партії Яценюка подолати 5%-ий бар'єр, необхідний для проходження в парламент.

До того ж в останніх місцевих виборах партія участі не брала, натомість підтримала кандидатури від БПП.

Луценко: три фракції не бачать прем'єром Яценюка, у коаліції - політична криза

"На жаль, мушу засвідчити, що маємо вже стовідсотково оформлену політичну кризу коаліції і коаліційного уряду", - заявив Луценко.

Він зазначив, що фракція "Народний фронт" ультимативно говорить лише про прем'єра Яценюка. "З іншого боку, тепер уже три фракції ультимативно говорять про прем'єра не Яценюка", - наводить слова очільника пропрезидентської фракції УНІАН.

Окрім того, він зауважив, що сьогоднішня заява лідера фракції Радикальної партії Олега Ляшка означає, що "у потенційного прем`єр-міністра Яценюка немає голосів для проведення законів".

Перед цим Ляшко заявив, що Радикальна партія виходить з переговорного процесу з фракціями коаліції "у зв'язку з відмовою влади сформувати нову коаліцію та уряд".

"Це означає повномасштабну політичну кризу. І це означає, що прем`єр-міністр, Кабінет міністрів, парламент мусять знайти вихід з цієї ситуації", - наголосив лідер фракції "БПП".

Він уточнив, що проти Яценюка як прем`єра виступають "Батьківщина", "Самопоміч" та Радикальна партія.

Водночас фракція "БПП", за словами Луценка, жодного разу ультиматумами не говорила, а намагається знайти вирішення цієї ситуації для того, щоб "цей рік у країні працювали найняті народом депутати та уряд". "Ми вважаємо, що в України найдорожчий ресурс - час. І відпускати на чергову виборчу кампанію щонайменше півроку тільки для того, щоб дві фракції помінялися місцями у своїй чисельності, немає жодного сенсу", - зауважив лідер фракції "БПП".

Зокрема, підкреслив Луценко, на сьогодні фактом стало те, що "в уряду Яценюка немає 226 голосів для прийняття важливих законів".

Луценко наголосив, що всі мають відмовитися від "шантажу" і "ультиматумів" і шукати спільну мову щодо побудови країни, а не про те, як "утриматися всім на своїх позиціях".

"БПП", зазначив він, готова працювати з Яценюком, хоч це "і не легко, і не завжди ефективно". "Але ми вважаємо, що це можливо в разі радикального оновлення Кабінету міністрів. Але, на жаль, сьогодні інші фракції заявили про те, що вони такого шляху не бачать. І кількість депутатів у цих фракціях означає, що коаліція недієздатна, якщо вони не голосують", - сказав він.

Абромавичус мав би прийти на засідання фракції "БПП" - Луценко

Лідер фракції "Блок Петра Порошенка" вважає, що міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус мав би прийти на засідання фракції.

"Міністра Абромавичуса дуже просив би прийти на зустріч із фракцією, яка його висунула міністром. І, дивлячись в очі депутатам, провести нормальну розмову про наслідки діяльності міністерства, і окремо - його звинувачення до одного з наших депутатів", - зауважив Луценко.

Він додав, що його не влаштовує ситуація, коли "у нас найкращий у світі міністр економіки з найгіршою в Європі економікою".

Як повідомлялося, Абромавичуса, який подав у відставку 3 лютого, викликали на сьогодні на 17.00 до Національного антикорупційного бюро (НАБУ) для бесіди зі слідчими і надання показань у якості свідка.

"На 17.00 міністра викликають як свідка. Він буде відповідати на запитання слідчих", - йшлося у повідомленні прес-служби.

Лідери владних фракцій, Гройсман та Яценюк обговорюють ситуацію з урядом

Основною темою наради голів фракцій парламентської коаліції зі спікером Верховної Ради Володимиром Гройсманом і прем'єр-міністром Яценюком буде урядова криза і пошуки шляхів виходу з нього, заявляє Соболєв.

"Зараз почнеться засідання лідерів фракцій. Ситуація стара - що далі робити з урядом. Фактично уряд почав дуже активно поводитися, коли зрозумів, що справа йде до відставки. На жаль, такої активності не було під час ухвалення бюджету", - повідомив Соболєв.

Він зазначив, що хотів би почути стратегію уряду на 2016-2017 роки.

С. Соболєв нагадав, що фракція "Батьківщина" не має наміру висувати кандидатури у разі, якщо уряд очолюватиме Яценюк. Відповідаючи на запитання, чи фракція відкликатиме свого міністра - міністра молоді і спорту України Ігоря Жданова - Соболєв заявив, що це був не кандидат "Батьківщини", а кандидат прем'єр-міністра Яценюка, і фракція "Батьківщина" пішла назустріч прем'єр-міністру, підтримавши цю кандидатуру.

Водночас, заступник голови фракції зазначив, що "Батьківщина" не має наміру виходити з коаліції. "Ми вийдемо з коаліції останніми", - сказав він.

У свою чергу, лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк наголосив, що позиція фракції не змінилася і в "Самопомочі" вважають, що потрібен новий уряд на чолі з новим прем'єр-міністром.

"Ми утвердилися в своїх переживаннях і вимогах. Усі ці заяви, які звучать з боку керівника уряду - просто смішні (недільний ефір "10 хвилин з прем'єр-міністром" - ред.)", - сказав Березюк.

У зустрічі не бере участь Луценко. Замість нього на засіданні від "Блоку Порошенка" присутній заступник голови фракції Анатолій Матвієнко.

Яценюк бере участь у зустрічі.


За матеріалами: Новини сьогодні
09-02-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1981

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]