Головна » 2024 » Березень » 16 » Якщо Тегеран передасть рф ракети - авіакомпанії Ірану можуть заборонити польоти над Європою

Якщо Тегеран передасть рф ракети - авіакомпанії Ірану можуть заборонити польоти над Європою

Якщо Іран передаватиме росії балістичні ракети близької дальності, лідери країн G7 готові вдатись до нових санкцій, зокрема заборонити авіакомпанії “Iran Air” польоти над Європою. Про це на умовах анонімності повідомив високопосадовець США. За його словами, один із варіантів, який розглядає G7, “призвів би до припинення рейсів Iran Air, її флагманського державного перевізника, до Європи”.

Він розповів про це у той момент, коли G7 випустила заяву, в якій застерегла Іран від відправки ракет до росії, погрожуючи наслідками.

Компанія Iran Air здійснює перевезення пасажирів з Ірану до багатьох міст Європи.

"Якщо Іран продовжить надання росії балістичних ракет або пов’язаних з ними технологій, ми готові відповісти швидко та скоординовано, включаючи нові та значні заходи проти Ірану", – йдеться у заяві G7.

У заяві G7 також мовиться, що відправка іранських ракет до росії означатиме “суттєву матеріальну ескалацію її підтримки війни росії в Україні – агресію, яка є грубим порушенням міжнародного права та Статуту ООН”.

Рішення G7 було зроблено після повідомлення Reuters, у якому говориться, що Тегеран надав росії велику кількість потужних балістичних ракет класу “земля-земля” для використання у повномасштабній війні проти України.

За словами посадовця, у США – попри дані Reuters – поки не можуть підтвердити, що росія вже отримала ракети від Ірану, хоча Тегеран намагався просунути перемовини з москвою щодо ракет.

15 березня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив журналістам у Відні, що Білий дім надіслав Ірану “дуже чіткі повідомлення”, аби він не робив цього.

У жовтні 2023 року закінчився термін дії обмежень Ради Безпеки ООН на експорт Іраном деяких ракет, безпілотників та інших технологій. Проте Сполучені Штати та Європейський Союз зберегли санкції щодо програми балістичних ракет Ірану.

Балістичні ракети стали б новою потужною зброєю для росії у війні в Україні.

Сполучені Штати заявили, що Іран уже надав росії безпілотники, керовані авіаційні бомби та артилерійські боєприпаси, які рф використовувала для атак на Україну.

 Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що постачання Іраном балістичних ракет росії “погано впливає на Європу”.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-03-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1614

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]