Головна » 2016 » Травень » 18 » Кабмін схвалив реформу тюремної системи

Кабмін схвалив реформу тюремної системи

Кабінет міністрів України схвалив реформу Державної кримінально-виконавчої служби.

Концепцію реформи на засіданні уряду презентувала перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Зокрема, в рамках даного рішення члени уряду схвалили дві постанови: "Деякі питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції" та "Про ліквідацію територіальних органів управління Державної пенітенціарної служби та утворення територіальних органів Міністерства юстиції".

"Сьогодні Мін’юст презентує концепцію реформи системи виконання покарань в Україні... Головна мета, щоб особи, за якими ще немає вироку, не перебували в жорстких умовах", - зазначила вона.

За словами Севостьянової, в рамках реформування необхідно буде побудувати систему пробаційних центрів по всій країні, демілітаризувати і гуманізувати пенітенціарну систему.

Крім того, за її словами, будуть залучені нові співробітники системи установ виконання покарань, яким буде підвищена зарплата.

Як повідомлялося, наприкінці минулого року міністр юстиції Павло Петренко серед головних завдань відомства на 2016 рік назвав початок реформування системи виконання покарань.

"2016 рік стане роком початку реформи пенітенціарної служби", - сказав він.

Зокрема, за його словами, необхідно законсервувати або ліквідувати низку тюрем, утримання яких є економічно недоцільним. За словами Петренка, в Україні 148 тюрем, які розраховані на 230 тис. людей, натомість у місцях позбавлення волі перебуває 70 тис. осіб, решта закладів напівпорожні.

Тому, вважають у Мін’юсті, потрібно провести інвентаризацію і вибрати ті установи, які можна швидко відремонтувати, щоб до них переселити ув’язнених. Решту установ варто законсервувати, потім через публічні конкурси продати приміщення і на виручені гроші збудувати сучасні в’язниці.

Також Петренко заявляв про те, що варто провести інвентаризацію так званого господарського блоку: в системі пенітенціарної служби є 100 підприємств - усі вони збиткові.

Крім того, як зазначав міністр, необхідно змінити структуру пенітенціарної системи, яка й дотепер - напіввійськовий правоохоронний орган.

"Пенітенціарна служба має бути цивільним органом, основна мета діяльності якого полягає у перевихованні, соціалізації й поверненні до нормального життя людини, яка потрапила за ґрати", - наголосив Петренко.

Петренко прогнозує критику й опір реформі пенітенціарної системи

Петренко прогнозує хвилю критики й опору з боку правоохоронців, співробітників пенітенціарної системи в зв'язку з рішенням про ліквідацію територіальних органів Державної пенітенціарної служби.

"Буде дуже багато критики щодо того, що ми хочемо реформувати систему виконання покарань. Це пов'язано з тим, що багато людей на цьому заробляли величезні кошти через тіньові схеми, використовували державні підприємства. Багато людей мали на це вплив, тому що в'язниці були окремо в державі", - сказав Петренко.

За його словами, Міністерство юстиції України найближчим тижні візьме на себе функції, які наближали б ухвалення постанови Кабміном про Пенітенціарну службу.

Міністр пообіцяв журналістам та громадським активістам організувати похід, зокрема в Лук'янівське СІЗО, для того, щоб продемонструвати умови, в яких перебувають заарештовані й ув'язнені.

"Це реформа, яка дозволить тим людям, які знаходяться по той бік стіни, хоча б трохи відчувати себе людьми. І я буду просити, щоб ви підтримали нас у цій непростій реформі... Реформа в'язниць для нас - це найбільший виклик. Скажу вам відверто, тому що опір правоохоронної системи, яка сильно пов'язана з системою тюрем, і опір тієї системи, яка на цьому заробляла, буде божевільною", - підсумував Петренко.


За матеріалами: Новини сьогодні
18-05-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1886

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]