Головна » 2016 » Березень » 13 » Християни сьогодні відзначають Прощену неділю

Християни сьогодні відзначають Прощену неділю

Це останній день перед початком Великого посту. І саме в цю неділю заведено просити пробачення у своїх рідних, друзів, знайомих за всі образи, завдані впродовж року.

Пробачати кривдникові потрібно обов'язково. А якщо образа дуже велика, то можна відповісти: "Нехай Бог простить".

Як годиться цього дня просити прощення, газета "Експрес" розпитувала отця Михаїла Сивака, проректора Богословської академії УПЦ (КП).

-- Звідки з'явився звичай просити пробачення в останній день перед Великим постом?

-- Це дуже давня традиція, яка пов'язана з життям пустельників - монахів давньої церкви. На час великоднього посту вони вирушали в пустелю, щоб очистити тіло і душу. Не кожен монах повертався з пустелі - хтось міг померти. Саме тому, розуміючи, що, можливо, вже ніколи не побачаться, монахи просили один в одного прощення.

Вони прагнули, щоби душа і совість, у разі смерті були, чистими. Ті часи давно минули, а традиція просити прощення цього дня залишилася.

-- То в кого насамперед треба просити пробачення і як правильно це робити?

-- Пробачення треба просити у всіх людей, яких ми чимось могли образити, - навіть якщо це був якийсь дріб'язковий вчинок. Але варто пам'ятати і про те, що кожен з нас міг ненавмисне образити людину і навіть не подумати, що їй неприємно. Саме тому слова: "Пробач мені, якщо я в чомусь перед тобою винен", - варто сказати всім людям зі свого оточення.

Просити прощення потрібно щиро, з жалем, краще - віч-на-віч. Втім, якщо у людей нема змоги зустрітися особисто, то можна використовувати будь-які сучасні засоби комунікації: телефон, інтернет... До речі, цього дня просити пробачення варто і в людей, які померли. Це потрібно зробити в молитві.

-- Чи є цей день пісним?

-- Прощена неділя вважається першим кроком до дотримання Великого посту. Але суворого посту цього дня нема. Краще утриматися від м'яса і м'ясних продуктів. Перевагу треба віддати пісним стравам, також дозволяється набіл. Варто розуміти, що вже наступного дня починається великодній піст, тож душу і тіло потрібно підготувати до нього заздалегідь. Спиртне вживати цього дня теж не варто, адже Прощена неділя - день духовної тверезості.

-- Що відбувається у храмах у цю неділю?

-- Богослужіння у Прощену неділю - особливе. Увечері відбувається Чин прощення, священики переодягаються в постові ризи. Настоятельство просить у парафіян і одні в одних прощення. До них долучаються і самі вірні, котрі просять пробачення за всі погані вчинки одне в одного.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
13-03-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11050

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]