Головна » 2024 » Квітень » 16 » Кислиця вказав на недолугість російських "божевільних провокацій"- провокації на Запорізькій АЕС

Кислиця вказав на недолугість російських "божевільних провокацій"- провокації на Запорізькій АЕС

росія намагається звинувачувати Україну в атаках на Запорізьку атомну електростанцію, сподіваючись зняти з порядку денного питання її де- окупації. Але пропагандистські штампи рашистів не витримують жодної критики. Про це заявив на засіданні Радбезу ООН у Нью-Йорку постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

"Єдиною першопричиною всіх ризиків для ядерної безпеки є неспровокована та невиправдана агресивна війна росії проти України", — наголосив він.

Те, що сталося на ЗАЕС 7 та 9 квітня 2024 року та після цього, — добре спланована операція під чужим прапором з боку російської федерації, пояснив він.

"Вона була спрямована на зміщення фокуса від вищезгаданої першопричини та єдиного способу усунути всі загрози ядерній та фізичній ядерній безпеці, а саме — деокупації станції", — зазначив Кислиця.

За його словами, москва хоче "згодувати світу версію про те, що ядерні реактори, захист яких був спроектований таким чином, аби витримувати найсильніші удари, були атаковані малопотужними безпілотниками ближнього радіуса дії", які призначені для враження піхоти й невеликих транспортних засобів на відстані кількох кілометрів.

Постпред розповів, що посилення мілітаризації станції та прилеглих окупованих територій залишається частиною російської воєнної стратегії, зауважив він. москва використовує їх як прикриття для артилерійських ударів по територіях і населених пунктах на іншому березі Дніпра. Він додав, що нещодавно в соцмережах з'явилися нові кадри російських солдатів та військової техніки в коридорах енергоблоків.

Серед порушень, які вчиняє росія, — встановлення протипіхотних мін по периметру станції, блокування доступу законного керівництва й персоналу на об'єкт, відключення автоматизованої передачі даних від системи радіаційного моніторингу, а також незабезпечення своєчасного та повного технічного обслуговування.

Україна, за словами Кислиці, категорично відкидає "божевільні звинувачення" в тому, що вона може спричинити ядерну катастрофу.

"Невже хтось вірить, що країна, яка все ще відновлюється після найбільшої ядерної катастрофи, хотіла би повторення Чорнобиля 1986 року? Така ідея могла спасти на думку лише кремлівським пропагандистам, які відкрито мріють про те, щоби радіоактивний пил засипав українські міста", — наголосив дипломат.

Кислиця закликав міжнародну спільноту рішуче засудити російські провокації на ЗАЕС та долучитися до реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського, одним із пунктів якої є відновлення ядерної та радіаційної безпеки.

Крім того, Україна закликає всіх партнерів посилити тиск на агресора, у тому числі шляхом запровадження санкцій проти сектору атомної енергетики, — задля недопущення подальших російських провокацій на ЗАЕС та сприяння деокупації станції.

Нагадаємо, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що пошкодження конструкції Запорізької атомної електростанції внаслідок атаки дронів 7 квітня виявилися незначними. Однак це створило небезпечний прецедент ураження захисної оболонки реактора.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-04-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1298

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]