Головна » 2017 » Липень » 11 » Місця поселення колонії Чаплі сірої виявили на Великоберезнянщині

Місця поселення колонії Чаплі сірої виявили на Великоберезнянщині

  На Великоберезнянщині виявили місця поселення колонії Чаплі сірої

На території Костринського лісництва виявлено місця поселення колонії чаплі сірої.

Сіра чапля – одна з найбільш відомих наших водних птахів. Поширена вона в помірному кліматі Європи (крім Португалії) і Азії (в Малій Азії, Месопотамії, Ірані, Індії).

Північна межа ареалу проходить по лінії Петербург – Вологда – Перм – Красноярськ, пониззя Амуру, Сахалін. Зимує на Балканах, Малій Азії та Африці.

В Україні спорадично гніздиться по всій території, крім Карпат і більшої частини Криму. Зимує на Закарпатській рівнині, в Придунайському регіоні та на півдні Криму. Під час міграцій трапляється скрізь. Сіра чапля живе на різнотипових водоймах, що поросли очеретом, у лісах в заплавах річок, або недалеко від водойми.

Дана знахідка є надзвичайно цікавою, оскільки зазвичай чапля сіра на такій висоті не гніздиться. Птах надає перевагу мілководним відкритим місцям, де він може нерухомо стояти тривалий час (часто на одній нозі) і вичікувати, коли здобич підпливе або підбіжить на таку відстань, з якої її можна схопити дзьобом.

Харчується сіра чапля безхребетними і дрібними хребетними тваринами (ховрахами, полівками, мишами, землерийками, ящірками, вужами, земноводними, рибою, жуками та їх личинками).

Іноді птах ходить по луках, вишукуючи поживу. Частіше за все сірі чаплі живляться в сутінках і поодинці, але якщо територія має щедрі запаси поживи, можна зустріти невелику їхню зграю, іноді з домішкою інших водних птахів. В такому випадку птахи ходять вперед-назад кожен по своїй лінії, ретельно збираючи їжу.

Зазвичай мовчазний птах, але в період гніздування стає дуже шумним. Сіра чапля – перелітний птах. Летить уночі поодинці, або невеликими групками, шикуючись клином або шеренгою. Політ сильний, помахи крил повільні і глибокі.

Вид занесений до Бернської конвенції. Працівники наукового відділу Ужанського НПП спільно з лісівниками планують проводити постійний моніторинг, інформує прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-07-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11337

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]