Головна » 2024 » Травень » 11 » Можна було побачити північне сяйво уночі в небі над Україною

Можна було побачити північне сяйво уночі в небі над Україною

Соцмережі заполонили фото багряного неба та полярного сяйва, яке можна було спостерігати в різних куточках України та за її межами в ніч проти 11 травня. Розповідаємо, що це за явище.

Північне сяйво виникло через викид корональної маси, що стався на Сонці в період з 8 по 9 травня. Частинки сонячного вітру взаємодіють з магнітним полем Землі та верхніми шарами атмосфери — це ми й бачимо в небі, пояснює астроном Володимир Кажанов.

Полярне сяйво часто можна спостерігати десь на Землі одразу після заходу або перед сходом сонця. У світлий час доби його не видно. Та полярне сяйво необов’язково повинно бути безпосередньо над вашою головою — його можна спостерігати на відстані до 1000 км, коли воно яскраве та коли є сприятливі умови.

Побачити полярне сяйво можна було в різних куточках України — У Тернопільській, Дніпропетровській, Миколаївській, Черкаській, Херсонській, Одеській, Хмельницькій областях.

Полярне сяйво є індикатором поточних умов геомагнітної бурі. Воно також безпосередньо впливає на радіозв’язок і супутникову навігацію GPS/GNSS. Нинішня геомагнітна буря — найсильніша з 2003 року. Тоді буря була такою сильною, що спричинила перебої з електроенергією у Швеції та пошкодила трансформатори в Південній Африці.

Керівник операцій Центру прогнозування космічної погоди NOAA Майк Беттві зазначив, що фахівці будуть стежити за впливом події на системи глобального позиціювання, радіозв’язок і навіть електроенергію.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-05-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1552

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]