Головна » 2023 » Березень » 24 » МЗС: Немає ніяких додаткових умов у "зерновій угоді"

МЗС: Немає ніяких додаткових умов у "зерновій угоді"

За "зерновою угодою" Україна має право поставляти своє зерно світові ще 120 днів. Про жодні додаткові умови, окрім поставок збіжжя морським шляхом, в угоді не йдеться. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Микола Точицький.

"По-перше, ви маєте чітко пам’ятати, що ми підписували угоду з Туреччиною і з ООН, відповідно, зобов’язання ми маємо і дотримуємося перед, власне, світовою спільнотою, ООН і Туреччиною. Ми продекларували нашим партнерам в ООН і Туреччині, що зберігаємо за собою право здійснювати поставку нашого зерна на такий тривалий період (120 днів). Що підписувала і що декларує росія, мені важко сказати”, – зазначив Точицький.

Коментуючи заяву росії щодо продовження зернової угоди на 60 днів замість 120, він зауважив, що це “чергова гра в суб’єктність і намагання показати, що без них у світі нічого не відбуватиметься”.

"Але насправді це не так. Є достатня кількість країн, які за рік війни зрозуміли, хто є агресором, а хто жертвою, хто захищається і допомагає світові у боротьбі з масовим голодом, а хто створює перепони, щоб цей голод поширити і тим самим завоювати собі вплив у тому чи іншому регіоні", – зазначив Точицький.

Коментуючи буцімто доведення росією своєї позиції до української сторони, заступник міністра нагадав, що в України немає дипломатичних відносин з рф.

"Очевидно, вони передавали щось через когось із своїх партнерів, яких у них небагато. Однак я особисто поки що з цим не знайомий", – додавТочицький.

Він також відкинув висунуті росію умови продовження зернової угоди.

"Якщо ви подивитеся в угоду, яку ми підписували, там ідеться про постачання морським шляхом українського зерна", – акцентував заступник глави МЗС.

За його словами, росія обрала єдиний шлях – створювати перешкоди і коаліцію навколо себе, яка в рамках міжнародних організацій буде говорити, що “бідна росія” потерпає від війни з Україною.

“Але війну почали вони і це, відверто кажучи, нонсенс, ніхто їм ні в чому не перешкоджає”, – резюмував Точицький.


За матеріалами: Новини сьогодні
24-03-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1285

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]