Головна » 2013 » Червень » 21 » На Закарпатті фахівці із США провели навчання по роботі з доплером

На Закарпатті фахівці із США провели навчання по роботі з доплером

Наприкінці 2012 року у якості гуманітарної допомоги за підтримки фондів Агентства США з міжнародного розвитку від Геологічної служби США БУВР Тиси отримало акустичний доплерівський вимірювач швидкості течії (ADCP) з супутнім обладнанням, який буде застосовуватися для моніторингу швидкості течії та витрат води на річках Закарпаття, а отримані за його допомогою дані будуть використовуватися при моделюванні паводків у басейні річки Тиса.

Для проведення навчання по роботі з даним приладом з наукового центру геологічної служби Північної Дакоти США до Ужгорода приїхали: директор – Грег Віккі та провідний інженер-гідролог, фахівець по ADCP – Вільям Дамшен.

Участь у цьому заході взяли представники БУВР Тиси, Ужгородського і Виноградівського МУВГ, а також Закарпатського ЦГМ.

Тренінг розпочався з вітального слова начальника БУВР Тиси Чіпака В.П., після чого начальник відділу експлуатації АІВС–«Тиса» Дуркот В.М. представив американським колегам роботу автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-«Тиса».

Грег Віккі доповів присутнім про програму вимірювання швидкості потоку та витрат води в системі Геологічної служби США. Вільям Дамшен представив акустичний доплерівський вимірювач швидкості течії (ADCP), а також програмне забезпечення до нього (WinRiver II).

На наступний день, 11 червня, проводилися польові роботи з використанням доплера безпосередньо на практиці. Вимірювання витрат води та швидкості течії розпочалися у створі р. Уж в м. Ужгород – на ділянці гідропоста Закарпатського ЦГМ. На даному створі було проведено весь спектр робіт – від налаштування всіх параметрів до безпосереднього вимірювання, і отримання результатів. Для перевірки достовірності отриманих даних працівниками гідрометцентру було проведено вимірювання витрат води ручними методами, а саме так званою «вертушкою». Наступна ділянка, на якій фахівці випробовували ADCP – створ р. Уж в районі Боздошського парку. Останні польові вимірювання цього дня були проведені з моста в м. Чоп на р. Латориця. А для перевірки даних на цих створах працівники Гео-меліоратичної партії Виноградівського МУВГ провели вимірювання доплером старішого покоління фірми QLiner, який використовує поетапний спосіб обчислення.

Вранці 12 червня було проведено перевірку і обробку отриманих результатів. Вільям Дамшен провів тренінг по технічних особливостях і практичній роботі з програмним забезпеченням, яке використовується з доплером. Учасники здійснили переїзд до смт. Вілок для проведення наступного етапу тренінгу – вимірювання швидкості течії і витрат води в створі р. Тиса у районі автодорожнього моста, де традиційно працівниками Закарпатського ЦГМ виконуються виміри ручними методами. На даному створі паралельно здійснювалися вимірювання за допомогою ADCP, Qliner, а також попередньо ручними методами. Окрім цього, враховуючи несприятливі для точних вимірювань умови створу на ділянці автодорожнього моста, спеціалісти провели вимірювання з ADCP з моторного човна у створі нижче за течією від попереднього. Варто відзначити, що на цьому етапі усі учасники тренінгу отримали можливість роботи з новим обладнанням, проводячи вимірювання у парах.

Результати усіх вимірювань ADCP, проведених на рр. Уж, Латориця і Тиса, були обговорені і проаналізовані на базі БУВР Тиси 13-14 червня, а також співставлені з результатами вимірювання витрат за допомогою ручних методів і з використанням доплера Qliner на тих самих ділянках.

На заключній стадії тренінгу за підсумками виконаних робіт і завдань американські фахівці вручили учасникам сертифікати про проходження навчань по роботі з ADCP. Начальник БУВР Тиси висловив подяку американським колегам за час і зусилля, докладені до надання гуманітарної допомоги і проведення тренінгу. Сторони домовилися про подальшу співпрацю в напрямку покращення системи збору гідрологічних даних для забезпечення протипаводкового захисту.

За матеріалами: Новини сьогодні
21-06-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11240

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]