Головна » 2021 » Квітень » 23 » Персонаж міфології Донбасу з’явиться в мобільному додатку для дітей

Персонаж міфології Донбасу з’явиться в мобільному додатку для дітей

персонаж міфологія шубін донбас

Чарівний Світ.UA ― це проєкт, покликаний зберегти українську міфологію шляхом інтеграції міфологічних персонажів у мобільний додаток для дітей. Окрім класичних Перуна та Чугайстра, в додатку з’явиться і персонаж, відомий більше серед мешканців Донбасу, ― Шубін.

Шубін ― дух-захисник гірників, шахтарів. Цей відносно молодий міфологічний персонаж з’явився разом з поширенням видобування корисних копалин у шахтах. Він попереджає про небезпеку обвалу, допомагає в тяжкій праці, а також показує вихід із підземель і завалів. Однак, якщо Шубін розгнівається, він може завести у підземний лабіринт, із якого немає виходу. Також може помститися кривднику шахтарів.

 

Шубін охороняє підземні скарби, може приховувати їх від людей, а може і подарувати багатство, відкривши багаті поклади. Це «наймолодший» міфічний персонаж Чарівного світу. Найближчі “родичі” Шубіна ― польський Скарбник та західноєвропейський Кобальд, він уособлює архетип шукача та дослідника.


Цікаво, що чимало шахтарів сприймали Шубіна досить серйозно. Є гіпотеза, що тупотіння та інші звуки, які видає Шубін під землею, з’являються внаслідок тектонічних процесів, які можуть становити смертельну небезпеку для шахтарів. Більш романтичні легенди розповідають про загиблого шахтаря, чий дух досі гуляє шахтами Донбасу і захищає шахтарів від небезпеки. Версії легенди різняться у різних місцевостях.

Шубін стане одним із двадцяти перших персонажів проєкту. Дізнатися більше про інших персонажів та проект в цілому ви можете на сайті Чарівний Світ.UA. ​​https://magicworld.com.ua/, а також в інтерв'ю з автором проекту, письменником Ніком Лисицьким:

Над проектом працюють професійні етнографи, письменники, піарники, ілюстратори, що є неодноразовими переможцями міжнародних фестивалів і конкурсів, а також програмісти з багаторічним досвідом. Їх поєднує любов до української міфології і бажання ділитися нею з усім світом.

Проєкт Чарівний Світ.UA реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України.


За матеріалами: Новини сьогодні
23-04-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1602

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]