Головна » 2023 » Квітень » 7 » Після ядерного апокаліпсису, які земні істоти зможуть вижити

Після ядерного апокаліпсису, які земні істоти зможуть вижити

На нашій планеті живе дуже мало видів, здатних витримати складні умови радіації після вибухів ядерних бомб. Однак все ж кілька таких можна назвати.

Цей список складається з видів, здатність яких витримувати радіацію перевірена вченими. Жоден не є ссавцем – що більші габарити істоти тим менше у неї шансів на виживання.

Хто виживе

Sleeping chironomid. Тварини, які можуть існувати без води, як правило, добре справляються з радіацією. Ця закономірність спостерігається у багатьох екстремофілів – офіційний термін для позначення тварин, які можуть витримувати умови, що були б смертельними для більшості організмів. Одним з таких екстремофілів є муха хірономіда, також відома як Polypedilum vanderplanki. Личинки цієї мухи відкладаються в неглибоких водоймах у деяких частинах напівзасушливої Африки й виживає навіть якщо ці резервуари пересихають. В такому висушеному стані мухи можуть протистояти іншим стресовим факторам, таким як гамма-промені, з надзвичайним успіхом.

Нематоди. Ці істоти настільки ж крихітні, наскільки й численні. Вони можуть пережити великі дози гамма-випромінювання. Ця здібність пов'язана з радіоактивним ізотопом, який вони самі містять. Деяка радіація, однак, може спричинити проблеми з репродуктивною функцією, тому, можливо, вони не перемогли б в остаточному протистоянні в ядерному світі.

Скорпіони. У 1960-х роках численні експерименти перевіряли здатність скорпіонів справлятися з радіаційним впливом. Вони виявилися хорошими кандидатами. Деякі види здатні витримувати опромінення в понад 50 000 рентген. Як і інші екстремофіли, скорпіони, наприклад, можуть бути заморожені й вижити, а безхребетні легко переносять ультрафіолетове випромінювання.

Таргани. Ці неприємні істоти можуть витримувати радіацію, в майже 12 разів краще, ніж людина. Однак назвати їх незнищенними все ж не можна.

Deinococcus radiodurans. Це дрібна бактерія, яку вперше виявили у м'ясних консервах. Вона у 1875 разів більш стійка до радіації, ніж людина.

Тихоходи. Hypsibius dujardini увірвалися в науковий дискурс лише кілька років тому, але з того часу не перестають дивувати. Ці мікроскопічні тварини виживають в дуже екстремальних умовах, і їх можна зустріти де завгодно – вони виживуть навіть у космосі. Так само як комахи вміють відновлювати ДНК, тихоходи вміють зменшувати загрози. Це зводиться до їхньої здатності відновлювати клітини після зневоднення, як це роблять сплячі личинки хірономід. У жовтні було виявлено, що цей вид має радіаційний захист, який робить їх навіть більш стійкими, ніж нематода.

Thermococcus gammatolerans. Найстійкіша до радіоактивного випромінювання істота. Вона добре справляється з гамма-випромінюванням, зменшуючи ступінь пошкодження ДНК, спричинене радіацією, та відновлюючи пошкоджені хромосоми. У 2003 році знайдені серед гідротермальних труб у Каліфорнійській затоці організми піддали колосальному випромінюванню – у 3750 разів вищому, ніж здатна витримати людина. Після цього вони не просто не померли, а й продовжили рости.


За матеріалами: Новини сьогодні
07-04-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1290

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]