Головна » 2024 » Липень » 19 » Понад 70% українців підтримують рівні права для представників ЛГБТ - соціологи

Понад 70% українців підтримують рівні права для представників ЛГБТ - соціологи

70,4% українців вважають, що представники ЛГБТ-спільноти повинні мати такі ж права, як і решта громадян України. Показують результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Соціологи зауважили, що серед громадян України зростає кількість прихильників того, що представники ЛГБТ мають такі ж права як і інші українці.

 "Впевнено зростає кількість українок/ців, які вважають, що ЛГБТ-люди повинні мати ті самі права, що й решта громадян України: у 2024 році таких виявилося вже 70,4%, що на 3,1% більше, ніж у 2023 році, та на 6,7% більше, ніж у 2022", – вказують соціологи.

Щодо прав одностатевих пар, то запровадження реєстрованого цивільного партнерства для них, передбаченого законопроєктом №9103:

  •     підтримує 28,7% опитуваних,
  •     байдуже ставляться до цього 25,6%,
  •     негативно — 35,7%.

Таким чином, як зазначають соціологи, понад половина українців/ок не мають заперечень проти цього. Якщо два роки тому розрив між тими, хто підтримує цивільне партнерство для одностатевих пар, і тими, кому це не подобається, становив 18,3% на користь останніх, то у 2024 році він скоротився до 7%.

Як і в попередні роки, переважна більшість опитаних (68,3%) позитивно ставляться до участі ЛГБТ у захисті України від російської агресії, а частка тих, хто ставився до цього негативно, скоротилася до 7,1%.

При цьому експерти зауважили, що традиційно для опитувань щодо ЛГБТК питань, більш позитивне ставлення продемонстрували жінки та молодь. Зокрема, що стосується запровадження цивільного партнерства для одностатевих пар, то:

  •     серед жінок частка позитивних відповідей (32,3%) практично дорівнює кількості негативних (32,4%);
  •     серед молодих людей віком 18-29 років рівень підтримки цивільного партнерства (37,3%) вже значно перевищує негативне ставлення (24,9%),
  •     схожі результати були отримані для людей віком 30-39 років: 37,5% проти 33,2%, відповідно.

Опитування проводилося упродовж 26 травня – 1 червня. Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 2011 респондентів від 18 років, що мешкають у всіх підконтрольних уряду України територіях. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%; 2,1% для показників, близьких до 25%; 1,5% – для показників, близьких до 10%; 1,1% – для показників, близьких до 5%. За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення.

Нагадаємо, що 16 червня у Києві відбувся вперше після дворічної перерви "Марш рівності": вулицями столиці з прапорами та плакатами пройшли понад пів тисячі людей.

Окрім того, Рада Організації Об'єднаних Націй з прав людини ухвалила першу резолюцію на захист прав інтерсексуальних людей. Правозахисні групи та дипломати назвали це знаковим прогресом для сфери прав людини.


За матеріалами: Новини сьогодні
19-07-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1166

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]