Головна » 2013 » Вересень » 19 » Про малий прикордонний рух між Румунією та Закарпаттям

Про малий прикордонний рух між Румунією та Закарпаттям

Т.Корлецян і Л.Кожара домовились прискорити переговори довкола Угоди про малий прикордонний рух між Румунією та Україною.
Київ і Бухарест хочуть прискорити підписання Угоди про МПР

Минулого тижня, в ході офіційного візиту до Бухареста, міністр закордонних справ України Леонід Кожара обговорив з його румунським колегою Тітусом Корлецяном весь спектр питань двостороннього румунсько-українського співробітництва. У цьому контексті міністри, між іншим, вирішили провести восени цього року новий раунд переговорів для доопрацювання тексту Угоди про малий прикордонний рух.
Стосуючись цього питання глава румунського зовнішньополітичного відомства Тітус Корлецян заявив: «Обидві держави - і Румунія, і Україна бажають, якнайшвидше завершити переговори і підписати цю важливу угоду. По суті залишилося узгодити позиції щодо двох положень, котрі мають і важливий технічний зміст. Не буду зупинятися на деталях, але щодо одного із них ми маємо нещодавнє рішення Суду Європейського Союзу з подібної проблематики. Юридичний прецедент фактично дає нам напрямок, а винесене рішення має бути запроваджене всіма країнами-членами ЄС, з одного боку, та країнами-партнерами, з якими укладаються такі угоди, з іншого. Ми домовились з паном міністром прискорити перемовини і доручили держсекретарям двох міністерств провести новий раунд переговорів для якнайшвидшого доопрацювання цієї важливої угоди. І Україна підписала такі угоди, і Румунія має, наприклад з Р.Молдова. Це дуже корисна угода для громадян, які проживають у межах певної смуги з обох боків уздовж кордону. Вона є пріоритетом для обох сторін.»
Нещодавно Посол України в Румунії Теофіл Бауер заявив, що під час переговорів довкола Договору про малий прикордонний рух румунська сторона прийшла з проханнями, які не зовсім прийнятні для Києва. Мова йде про відкриття консульських відділів у Солотвині та Тячеві на Закарпатті, а також продовження дозволу на перебування громадян Румунії в Україні. Українська сторона вважає, що немає жодної необхідності у відкритті двох румунських консульських установ на території України, стверджуючи, що Генеральні Консульства Румунії у Чернівцях та Одесі справляються з існуючим навантаженням. Більше того, Україна має лише одне консульство в Румунії - у Сучаві і не збирається відкривати нові. У свою чергу Київ просить румунську сторону відмінити візові збори для українських громадян і видавати візи строком на 5 років.
Румунсько-українські переговори довкола Угоди про малий прикордонний рух почалися щойно після вступу Румунії до ЄС у 2007 році. Однак в січні 2009 року дискусії зайшли в тупик і домовленість досі не була підписана. Офіційний Бухарест каже, що готовий якнайшвидше підписати цю угоду, але повинні бути створені умови для належного дотримання її положень, маючи на увазі давніше бажання румунської сторони відкрити принаймні ще одну консульську установу на Закарпатті.
До тепер Румунія уклала Угоду про малий прикордонний рух лише з Р.Молдова, що набула чинності в березні 2010 року. Переговори довкола укладення подібної домовленості з Сербією ще тривають. Україна вже підписала подібні домовленості з Польщею, Словаччиною й Угорщиною.
Малий прикордонний рух є формою спрощення перетину кордону для громадян двох держав, які постійно проживають у прикордонній зоні. У рамках малого прикордонного руху жителі прикордонної зони отримують можливість регулярно і без віз перетинати спільний кордон і перебувати в прикордонній зоні другої держави. Такі поїздки можуть мати соціальні, культурні, сімейні, а також виправдані економічні причини.

За матеріалами: Новини сьогодні
19-09-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11298

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]