Головна » 2019 » Жовтень » 6 » Про масове позбавлення угорського громадянства жителів Закарпаття розповів Москаль

Про масове позбавлення угорського громадянства жителів Закарпаття розповів Москаль

Москаль розповів про масове позбавлення угорського громадянства жителів Закарпаття

Влада Угорщини позбавляє громадянства країни людей, які не знають мови, повідомив ексголова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль. Він зазначив, що угорська мова дуже складна.

В Угорщині почали позбавляти громадянства тих, хто отримав його, підробивши документи. Про це в ефірі Oboz.TV 4 жовтня сказав колишній голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

"Якщо громадянин хоче отримати угорське громадянство, йому дається направлення в університет, звідки він має принести сертифікат, що він пише, читає і вільно розмовляє на угорській мові, як це роблять сьогодні в Україні для претендентів на посади на державну службу. Якщо довідку в архіві, що батьки жили з 1939-го до 1944-го на території Закарпаття, [можна отримати], то вивчити угорську мову, повірте мені, майже неможливо. Її треба вчити з дитинства. Це сама тяжка мова у Європі", – сказав Москаль.

Він зазначив, що громадянства, зокрема, позбавляють жителів Закарпаття.

"Зараз ідуть суди один за іншим. Вони спочатку, будемо казати так, хотіли зробити добре, але не вийшло. Вони дали можливість приймати екзамен на знання угорської мови головам сільських, селищних, міських рад, приймати присягу і тому подібне. Виявилося, що більше половини паспортів було видано людям, які не є етнічними угорцями, не знають мови і проживають у Києві або десь іще. Сьогодні поліції дана вказівка, що якщо людина показує угорський паспорт, але не розмовляє і не розуміє угорської мови, паспорт забирається. І є такий "Вісник президента Угорщини", тому що приймає у громадянство президент, а приймає тихо, бо Угорщина і Румунія не афішують, щоб у людини тут, в Україні, не було проблем. Але зате цілих дві-три сторінки у кожному віснику – "позбавити громадянства Угорщини такого-то". Тобто, афішується на 100%", – заявив політик.

30 березня 2017 року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у кулуарах з'їзду Європейської народної партії на Мальті запропонував президенту України Петрові Порошенку обговорити підписання угоди щодо подвійного громадянства для угорців, які проживають в Україні.

"Укрінформ" 19 вересня 2018 року опублікував відео, на якому, як стверджувало агентство, жителям Закарпаття видають угорські паспорти у консульстві Угорщини в Берегові. Водночас їм кажуть, щоб вони приховували факт набуття угорського громадянства від влади України. Пізніше "Європейська правда" написала в статті, що на відео зафіксовано приймання в угорське громадянство, але паспортів не видають – їх можна оформити після цього.

Тодішній міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що МЗС України перевіряє справжність відео, але водночас українське зовнішньополітичне відомство знає, що на Закарпатті громадянам регулярно приховано видають угорські паспорти.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що українська влада хоче "використовувати антиугорські настрої для отримання підтримки перед виборами".

У зв'язку зі скандалом Україна оголосила персоною нон ґрата консула Угорщини в Берегові. У відповідь Угорщина вислала українського консула.

В Угорщині станом на 28 січня 2019 року було відкрито 370 кримінальних справ проти українців, які незаконно набули угорського громадянства. 11 квітня районний суд угорського міста Ньїредьгаза виніс вироки щодо 51 українця, обвинуваченого у підробленні документів для набуття громадянства Угорщини.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-10-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1402

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]