Головна » 2021 » Грудень » 7 » Ремонт після пожежі почали у костелі святого Миколая

Ремонт після пожежі почали у костелі святого Миколая

костел святий миколай

Ремонт здійснюватиме компанія "Укрспецреставрація", з якою вже уклали угоду. Раніше почати відновлення пам'ятки архітектури нібито не могли через бюрократичні процедури. Саме вони і змістили графік.

Вогонь спалахнув у костелі ввечері 3 вересня. Його вдалося загасити, однак пожежа знищила унікальний орган, пошкодила внутрішнє оздоблення храму та обвалила велетенську люстру.

Попри те, що наразі святиня перебуває на балансі Мінкульту, після завершення усіх ремонтних робіт її передадуть місцевій римокатолицькій парафії, яка вершує там богослужіння. Що ж до Національного будинку органної та камерної музики, то йому до 1 червня мають знайти нове приміщення.

Текст публікації Олександра Ткаченка:

Нарешті можу повідомити, що протиаварійні роботи в костелі святого Миколая виконає товариство з обмеженою відповідальністю "Укрспецреставрація".

Бюрократичні процедури, на жаль, змістили дату початку робіт. Але тепер переговорна процедура позаду, тож Національний будинок органної та камерної музики уклав договір з підрядником.

"Укрспецреставрація" одразу береться за виконання робіт. Зокрема, таких:

  •     укріплення віконних конструкцій;
  •     ремонт підлоги;
  •     очистка та утилізація сажі;
  •     ремонт системи опалення;
  •     ремонт системи електропостачання та освітлення;
  •     ремонт системи пожежогасіння;
  •     встановлення захисних сіток та демонтаж навісних аварійних елементів.

Орієнтуємось, що тривалість робіт – грудень 2021 – січень 2022 року.

Оціночна вартість ліквідації наслідків пожежі складає 19,5 мільйонів гривень. Фінансування відбуватиметься за рахунок зібраних благодійних коштів на порятунок костелу, так само, як за донорські кошти сплачувалось проведення обстеження після пожежі та експертиза проєктно-кошторисної документації.

Вдячний кожному, хто долучився до порятунку. Це унікальний випадок відкритої комунікації держави, представників бізнесу та людей, які виступили благодійниками.

Символічно, що за католицьким календарем сьогодні День святого Миколая, покровителя костелу. Вірю, що до 1 червня 2022 року, дати передачі костелу в користування парафії святого Миколая, ми завершимо не тільки протиаварійні, а й реставраційні роботи.


За матеріалами: Новини сьогодні
07-12-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1805

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]