Головна » 2023 » Жовтень » 14 » Ризик депресії на 30% підвищило світло ночами

Ризик депресії на 30% підвищило світло ночами

Захоплюючі краєвиди нічних міст і яскраві екрани телефонів у повній темряві можуть коштувати психічного здоров’я. Принаймні, так кажуть учені: згідно з новим дослідженням, яскраве світло в нічний час призводить до маси розладів. Але є спосіб це нівелювати.

Порушення циркадного ритму – часта ознака багатьох психічних розладів. Світло вважається основним чинником, що впливає на циркадний годинник: денне світло посилює ритми, а нічне – порушує їх.

Науковці зі Школи психологічних наук Монаша та Інституту мозку і психічного здоров’я Тернера в Мельбурні (Австралія) провели найбільше у світі дослідження впливу світла та його впливу на психічне здоров’я. У ньому брали участь майже 87 тисяч осіб. Їхній середній вік був 62,4 року, більшість (57%) – жінки. Результати опубліковані в Nature Mental Health.

Дослідники виявили, що об’єктивні закономірності впливу світла пов’язані з ризиком психічних розладів і тяжкістю симптомів. Так, яскраве світло вночі пов’язане з більшою ймовірністю депресії, членоушкодження, посттравматичного стресового розладу, психозу, генералізованого тривожного розладу і манії (або гіпоманії).

Найбільш явні результати спостерігалися щодо впливу нічного світла на депресію: воно підвищувало ризик розладу на 30%. Учені зазначили, що депресію давно пов’язували з порушенням часу й амплітуди циркадних ритмів. У минулих дослідженнях йшлося про те, що у пацієнтів із депресією циркадні ритми ослаблені, але цей ефект обертається назад під час одужання. Сильніше порушення циркадного ритму пов’язане з погіршенням настрою.

При цьому яскравіше денне світло було пов’язане з меншими ризиками депресії, членоушкодження, посттравматичного стресового розладу і психозу. Ці асоціації не залежали від демографічних показників або фізичної активності.

Так, яскравіше денне світло приблизно на 20% знижувало ймовірність виникнення великого депресивного розладу та покращувало настрій. Також учені з’ясували, що світлотерапія значно підвищує ефективність лікування селективним інгібітором зворотного захоплення серотоніну.

За повідомленнями самих учасників, більша кількість часу, проведеного на відкритому повітрі протягом дня, знижувала ймовірність розвитку великого депресивного розладу та ангедонії протягом усього життя, зменшувала рівень невротизму

"Сьогодні люди кидають виклик біології, проводячи приблизно 90% дня в приміщенні за електричного освітлення, яке надто тьмяне вдень і надто яскраве вночі, порівнюючи з природним циклом світла і темряви. Це збиває з пантелику наші тіла і погіршує наше самопочуття", – сказали вчені.

На їхню думку, результати дослідження продемонстрували потужний вплив здорового режиму впливу світла на широкий спектр психіатричних проблем. А зміна способу життя може стати доступним і безкоштовним нефармакологічним втручанням для поліпшення психічного здоров’я.


За матеріалами: Новини сьогодні
14-10-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1857

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]