Головна » 2015 » Вересень » 7 » Родзинка Ужгорода - пам’ятник Рошковичу

Родзинка Ужгорода - пам’ятник Рошковичу

Без малого три роки, як на площі Театральній було встановлено пам’ятник видатному митцю, художнику Ігнатію Рошковичу – подарунок від депутата Івана Волошина.

З першого дня і до сьогодні, в будь-яку погоду біля скульптури збираються туристи, місцеві жителі та батьки з дітьми. Не зважаючи на погані погодні умови, навіть в дощ скульптура збирає своїх глядачів. Як, наприклад, сьогодні:

Пам’ятник І. Рошковичу сьогодні

Нагадаємо: створення скульптури на честь видатного митця, графіка, “першого професійного художника Ужгорода” Ігнатія Рошковича відбулося за власної ініціативи та на власні кошти ужгородського мецената Івана Волошина. Урочисте відкриття відбулося 19 листопада 2012 року. На відкритті пам’ятнику були представники творчої еліти міста, автор скульптури Михайло Колодко та навіть генеральний консул консульства Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкаї. Скульптуру розмістили на перетині площі Театральної та сучасної набережної Незалежності, яка за часів Австро-Угорщини носила ім’я митця.


Рошкович в Ужгороді

 

Згодом за ініціативи і на кошти Івана Волошина ідентичний  пам’ятник було презентовано в Будапешт, де його також встановили на набережній. Ідеєю встановлення двох практично однакових скульптур було підкреслити культурний та історичний зв’язок між Будапештом та Ужгородом.

“Моя ідея – бажання зробити такий подарунок місту Будапешт, була тепло сприйнята керівництвом Генерального консульства Угорщини в Ужгороді та керівництвом 5 районів міста Будапешт. Я, в свою чергу, був приємно вражений запропонованим мерією місцем встановлення скульптури Рошковича – історичний центр, район угорського парламенту та базиліки св. Іштвана, над ескізами фресок якої працював наш художник”.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
07-09-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1889

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]