Головна » 2023 » Березень » 9 » Щастя можна купити за гроші, але є одна умова

Щастя можна купити за гроші, але є одна умова

Нове дослідження підтверджує теорію того, що щастя насправді залежить від фінансового стану людини. Щоправда, не лише від нього.

Десятиліттями вчені намагаються зрозуміти взаємозв'язок між багатством та щастям. Чи справді багаті теж плачуть, а великі гроші пов'язані з великими проблемами, чи хороше фінансове становище все ж таки може зробити нас щасливими? Питання залишається відкритим.

У новому дослідженні група вчених з університетів Пенсільванії та Прінстона, схоже, знайшла відповідь на ці споконвічні питання — для більшості людей вищі доходи насправді пов'язані з великим щастям. Саме такого висновку дійшли вчені. Але, як завжди, є одне але.

За словами провідного автора дослідження, старшого наукового співробітника Вортонської школи Пенна Метью Кіллінгсворта, є одне важливе застереження — це спрацює лише в тому випадку, якщо ви були щасливі спочатку. Вчені дійшли висновку, що винятком у цьому правилі є фінансово забезпечені, але нещасливі люди. Наприклад, якщо людина багата і нещасна, додаткові гроші, на жаль, не зроблять її щасливішою. Однак для решти більше грошей насправді асоціюється з вищим рівнем щастя, але дещо різного ступеня.

У дослідженні, проведеному ще в 2010 році, вчені дійшли висновку, що гроші справді можуть "купити" щастя, проте лише на суму до 75 тисяч доларів. На жаль, після цієї суми багатство не корелює із відчуттям щастя. У 2018 році вчені провели схоже дослідження та висновки залишилися колишніми — багатство понад 75 тисяч доларів, на жаль, не додає щастя.

Однак існували й інші дослідження, які, здавалося, йшли врозріз із цими двома. Наприклад, робота Кіллінгсворта, виконана 2021 року, свідчила про протилежне — щастя неухильно зростає з доходом набагато вищим за позначку 75 тисяч доларів, без жодних ознак плато.

Повторно вивчивши ці дослідження, автори висунули гіпотезу, що насправді діляться на дві групи:

  •     велика щаслива;
  •     менша нещаслива.

Тепер дослідники вважають, що для першої групи щастя зростатиме в міру того, як надходитиме більше грошей. Однак для другої групи щастя залежатиме від доходу лише до певної позначки, а потім стабілізується.

Кіллінгсворт зазначає, що як тільки ми візьмемо до уваги цю гіпотезу, два, здавалося б, суперечливі висновки стануть не такими вже несумісними. Тепер дослідники припускають, що емоційне благополуччя пов'язане з доходом одразу трьома ниточками. Простими словами, всіх людей можна поділити на три категорії:

  • у найменш щасливих рівень щастя збільшується з доходом до 100 000 доларів, потім стабілізується;
  • у людей з більш високим емоційним благополуччям зв'язок залишається лінійним навіть після порога 100 тисяч доларів;
  • для найщасливіших — зв'язок прискорюється після подолання позначки 100 000 доларів.

Підбиваючи підсумки, вчені зазначають, що щастя справді можна купити за гроші, проте у вас є величезна перевага, якщо ви були щасливі від початку шляху. По суті, гроші є лише одним атрибутом щастя і не можуть його повністю забезпечити, проте цілком можуть нам трохи допомогти.


За матеріалами: Новини сьогодні
09-03-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1308

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]