Головна » 2020 » Липень » 15 » Що це значить і чим загрожує - в Україні зміщуються кліматичні зони

Що це значить і чим загрожує - в Україні зміщуються кліматичні зони

В Україні зміщуються кліматичні зони: що це значить і чим загрожує

Клімат в Україні змінюється, так погода різко переходить від літньої спеки до злив, сухих гроз, пилових бур.

Про це повідомляє метеоролог Тетяна Адаменко в інтерв'ю УНІАН.

Погоду у всьому світі можна назвати кліматичних шоком. Зміни почалися вже давно через глобальне потепління. Кліматологи раніше вже розрахували декілька сценаріїв розвитку подій. В останньому, за 2019 рік, говориться, що наступні п'ять років будуть найтеплішими за весь час спостережень. Україна рухається в цьому напрямку.

Зсув кліматичних зон

Наприклад, в Україні кліматичні зони зміщуються на північ. Ця частина території все більше набуває рис північного степу. Тобто, Полісся стає схожим на степ. Спека і посуха стають все більш катастрофічними.

Також переважають екстремальні погодні явища. Вони часто починаються в невластивий для них сезон і на різних територіях, де раніше такого не було.

Тепер й сезони в Україні будуть інші.

Погода в 2020 році в Україні

Так, в країні була "рожева зима": були відсутні морози і сніг, йшли крижані дощі. Разом з тим не було як такої і весни. Сезони починають змішуватися.

"Березень у нас був теплішим, ніж квітень, квітень відповідав своїми показниками, але травень був холоднішим, ніж квітень. Переплутали все. При цьому в поточному році було катастрофічно багато заморозків", - зазначила метеоролог.

Літо також не минуло без катаклізм: червень був досить холодним, але в перебігу трьох днів температура підвищилася на 20 градусів.

"Як результат - на території країни переважаючий фон був 30-35 градусів, на півдні - 37-38 градусів. У першій декаді липня високі температури - від 31 до 32 градусів були зафіксовані на заході країни, незважаючи на зливи та сирість, на решті території - 33-37 градусів. У Луганській і Донецькій, південних областях температура підвищувалася до 39-41 градуса. І це після холодних травня і першої декади червня. Такі температурні супер-гойдалки раніше були винятковою подією. До речі, нинішній червень посів четверту позицію в рейтингу найтепліших червнів за весь час спостережень", - розповіла Адаменко.

Як повідомляв "Апостроф", український клімат змінюється, набуваючи тропічних ознак - тривалі бездощові періоди, за якими приходять сильні зливи. За прогнозами екологів, до 2100 року 34 українських міста можуть бути частково затоплені.


За матеріалами: Новини сьогодні
15-07-2020
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1400

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]