Головна » 2020 » Серпень » 25 » Що відомо про отруту і як вона вплине на здоров'я політика - Навального отруїли

Що відомо про отруту і як вона вплине на здоров'я політика - Навального отруїли

Навального отруїли: що відомо про отруту і як вона вплине на здоров'я політика

Найвідомішого російського опозиційного політика Олексія Навального отруїли, а в його аналізах знайшли токсин з групи інгібіторів холінестерази, заявили медики з берлінської клініки "Шаріте".

До класу подібних речовин належать військові отрути, дія яких може мати довгострокові наслідки для людини, стверджують опитані Російською службою ВВС експерти. Серед таких отрут, наприклад, "Новачок", яким у Великій Британії, за твердженням влади країни, отруїли колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вже заявила про необхідність знайти винних. ЄС вустами верховного представника з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля також закликав Росію розслідувати можливе отруєння політика.

В офіційному повідомленні німецьких лікарів сказано, що "результати клінічного обстеження свідчать про інтоксикацію речовиною з групи активних речовин, які називаються "інгібітори холінестерази" (ІХЕ).

"Точний склад речовини поки невідомий, розпочався подальший широкий аналіз", - йдеться в повідомленні.

"Шаріте" також додає, що "пацієнт залишається в реанімації і перебуває в штучній комі". "Його стан залишається серйозним, але наразі безпосередньої загрози його життю немає", - сказано в заяві лікарні.

Лікарі в Омську, де Навальний перебував перші дві доби після того, як втратив свідомість на борту літака, від цього діагнозу відмовилися, а Слідчий комітет Росії відмовився порушувати кримінальну справу за відповідною статтею.

Навальному стало погано у літаку 20 серпня. Спочатку його госпіталізували у лікарню Омська й кілька днів відмовлялись дати дозвіл вивезти на лікування до Німеччини.

Матеріал готували журналісти Російської служби ВВС Єлизавета Фохт, Анна Пушкарська та Андрій Сошников.

Що таке інгібітори холінестерази

Михайло Фремдерман, реаніматолог лікарні Хайфи (до 2014 року - керівник реанімаційного відділення лікарні 26 Санкт-Петербурга) пояснив ВВС, що "ІХЕ - це група фосфорно-органічних речовин, які блокують передачу імпульсів через нервову систему".

"Ми користуємося аналогами цих речовин в клінічній діяльності, тому що ці інгібітори використовуються в анестезії, щоб відновлювати м'язову блокаду після операції. Спочатку вводимо препарати, які розслаблюють м'язи, а в кінці, як один з варіантів, вводяться ці інгібітори", - розповів ВВС Костянтин Балонов, завідувач відділу періопераційної медицини у відділенні анестезіології та реанімації в клініці Tufts Medical Center в США.

ІХЕ також використовують для лікування хвороби Альцгеймера, додав він.

Співробітник одного з профільних факультетів Московського державного університету, кандидат медичних наук (попросив про анонімність через чутливість теми), пояснив ВВС, що клас ІХЕ можна умовно поділити на дві групи: "Є речовини, які обмежено, але використовуються в терапевтичних цілях - очній практиці, хірургії. А є бойові отруйні речовини. Це військові отрути, дуже токсичні. Викликають, в тому числі, і летальний результат в залежності від дозування".

Речовини цієї групи синтезують штучно, вони можуть мати як твердий, так і рідкий стан, уточнив експерт.

"Препарат, яким отруїли Навального, з тієї ж групи, що і бойові речовини, які використовуються дуже давно - від газу зарин, який розпорошувала в токійському метро секта" Аум Сінрікьо", до "Новачка ", - сказав Фремдерман. - Можна зробити висновок, що це усвідомлене отруєння - використання проти людини речовини з арсеналу бойової токсикології".

Про те, що знайдена у Навального речовина - це препарат "з тієї ж серії абсолютно", що і "Новачок", говорить і Балонов: "Це препарати з групи, які використовувалися як бойові отруйні речовини, щоб вбивати людей на війні".

"Новачок" - це сімейство отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Подібний токсин, за даними уряду Великої Британії, використовувався для замаху на вбивство колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, яке відбулося в березні 2018 року в Солсбері.

Британська влада заявляла, що, за їхніми даними, "Новачок" застосували співробітники російських спецслужб. Російська влада це заперечувала.

Що ІХЕ роблять з організмом

За словами співрозмовника ВВС з МДУ, якщо "пояснювати просто", подібні речовини підвищують в тілі вміст ацетилхоліну, "одного з основних медіаторів в організмі": "Він, в свою чергу, починає сильно діяти на мускулатуру, дихання, на м'язовий тонус, на тиск, роботу серця. Порушується регуляція роботи внутрішніх органів і нервово-м'язової системи".

"Людина втрачає свідомість, у нього можуть бути судоми, конвульсії, швидко розвивається кома. Деякі види можна нанести навіть на шкіру і людина отримує важке отруєння", - перераховує Фремдерман.

Олексій Навальний є головним критиком російської влади та Володимира Путіна

За словами Балонова, відомі симптоми Навального - потовиділення, крики від болю - "лягають в концепцію того, що викликають ці речовини". Те, що таке отруєння не змогли діагностувати в Омську, це "щонайменше дивно".

"Навіть якщо у них в Омську немає лабораторної діагностики, щоб визначати рівень цих речовин в крові. Приїжджали консультанти з Москви, радилися з токсикологами, вони повинні були прийти до того, що це отруєння речовиною саме з цієї групи", - говорить Балонов.

Співробітник МДУ в розмові з ВВС теж засумнівався в тому, що омські лікарі не змогли б самостійно поставити такий діагноз: "Якби це був ІХЕ, будь-який реаніматолог зрозумів би це за клінічними проявами".

Експерт не зміг відповісти на питання з приводу термінів виведення речовини з організму, але додав, що сучасна техніка дозволяє знаходити "нанограми" тих чи інших речовин через "дні, тижні і місяці".

Як лікувати Навального і які можливі наслідки

Фремдерман сказав ВВС, що антидотом для такої отрути, як ІХЕ, дійсно є атропін - його внутрішньовенно вводять у великих дозах. Ніхто з омських лікарів публічно не говорив, що Навальному проводили атропінізацію, зауважив лікар.

Втім, через кілька годин після заяви німецьких медиків завідувач відділенням анестезіології-реанімації №1 НМХЦ ім. Пирогова Борис Теплих, який в бригаді лікарів МОЗ вилітав до Омська для допомоги місцевим лікарям у лікуванні Олексія Навального, все ж заявив російським інформаційним агентствам: "Що стосується атропіну, то в перші хвилини після прибуття в лікарню ін'єкції цього препарату пацієнтові були зроблені. Далі обговорили питання необхідності його повторного введення".

"Одна ампула атропіну не називається атропінізацією", - пояснив ВВС у зв'язку з цим Фремдерман, зазначивши, що Теплих не уточнив, внутрішньовенно або підшкірно вводився препарат.

"У разі отруєння, про яке йде мова, необхідна тривала безперервна інфузія атропіну тільки внутрішньовенно під контролем клінічної картини захворювання", - додав Фремдерман, зазначивши, що без розкриття карти призначень визначити цілі і характер призначення атропіну в Омську неможливо.

"З попередніх виступів медиків можна було припустити, що в Омську обмежилися лікуванням синдромів - говорили про вентиляцію легенів і так далі, - каже лікар. - Питання про атропін набуває дуже важливого значення. Якщо йому не давали атропін у великих дозах, значить від лікарів в Омську приховували, що людину отруїли. Якщо вони давали атропін у великих дозах, значить вони знали, що його отруїли. Це може бути зазначено тільки в епікризі для переведення та історії хвороби в Омську, яку ми навряд чи побачимо".

Раніше міністерство охорони здоров'я Омської області повідомило, що російська сторона готова відправити до Німеччини результати досліджень Навального, щоб лікарі могли простежити "всю клінічну динаміку" його стану.

Фремдерман звернув увагу, що інгібітори виводяться з організму "дуже швидко". "Можливо Навального не випускали в Німеччину, тому що хотіли бачити подальшу динаміку", говорить він.

"Якщо хтось в Омську припускав такого типу отруєння, атропін - це перше що слід вводити, - каже Балонов. - Тим більше, що він доступний де завгодно і коштує три копійки".

Один з розробників сімейства отруйних речовин "Новачок" Володимир Углєв у розмові з ВВС здивувався, що для лікування Навального використовують саме атропін.

"Саме для "Новачка" атропін не є антидотом. При спробі лікувати ним жертв картина, навпаки, погіршується. Якщо застосовується атропін, то, швидше за все, Навальний був уражений не бойовою отруйною речовиною, а речовинами антихоліностеразної дії. Ними лікують різні хвороби, пов'язані з провідністю нервового імпульсу".

Углєв при цьому допустив, що речовину, про яку говорять в "Шаріте", могли визначити і російські лікарі. "Але там [в лікарні] ж були люди в шинелях", - натякнув він."

У "Новачка" можуть бути специфічні антидоти, які застосовуються для деактивації і виведення речовини з організму. Швидше за все вони доступні військовій медицині -"Новачок" не ліки, а бойовий препарат, - міркує Балонов. - Але атропін вводити правильно і потрібно в плані симптоматичного лікування при отруєнні інгібіторами ацетилхолінестерази".

Як пояснив лікар, атропін універсально працює як антидот протидії і допомагає уникнути побічних ефектів. Тому атропін і вводиться разом з інгібітором ацетилхолінестерази після операції, зазначив анестезіолог.

За словами Балонова, стан Навального буде дуже сильно залежати від того, яку дозу токсичного препарату він отримав. "Мабуть, серйозну дозу, якщо вже три дні його не можуть вивести з коми. - припустив реаніматолог. Найскладніше - чи буде це мати якісь серйозні наслідки. Навальний може бути виведений з ладу на кілька місяців, але можуть бути і незворотні наслідки".

"Негативні наслідки можуть бути через те, що він тривалий час перебуває в комі без свідомості, - коментує Фремдерман прогнози німецьких лікарів. - На жаль, швидше за все відновлення буде довгим і існує ймовірність апалічного синдрому - коли починаються вторинні зміни і людина до кінця не відновлюється".

Що трапилося з Навальним

Навальному стало погано на борту літака авіакомпанії S7, який вранці 20 серпня виконував рейс з Томська в Москву. Його прессекретар Кіра Ярмиш повідомила, що політик того ранку нічого не їв і не пив, окрім чаю, який він купив у Томському аеропорту.

Пізніше вона передбачала, що саме так невідомий токсин міг потрапити в організм опозиціонера. Незабаром після зльоту Навальному стало погано. У нього виступив піт, він пішов в туалет і там знепритомнів. Пасажири рейсу публікували відео, на яких чутно, як політик кричить.

Першу допомогу опозиціонеру надали на борту літака, а після посадки "швидка" відвезла його в реанімацію лікарні швидкої медичної допомоги № 1.

Політика в стані коми підключили до апарату вентиляції легенів. Тоді ж кілька російських ЗМІ, в тому числі агентство "Інтерфакс", повідомили, що Навальний, ймовірно, був отруєний "невстановленим психодиcлептиком".

Але в омській лікарні цей діагноз відкинули. Головний лікар омської лікарні швидкої допомоги №1 Олександр Мураховський повідомляв, що лікарі розглядали цілих п'ять можливих діагнозів (які він не озвучував). Отрут або інших отруйних речовин в його сечі не виявили.

Пізніше Мураховський розповів, що, на думку лікарів, політик міг впасти в кому не через отруєння, а "через порушення вуглеводного балансу", який міг бути викликаний "різким зниженням цукру в крові".

Анастасія Васильєва, лідер "Альянсу лікарів" і лікуючий лікар Навального, розкритикувала таку версію, пояснивши, що порушення обміну речовини - це не діагноз, а стан, який якраз і могло бути викликано отруєнням.

Команда Навального і його сім'я скаржилися на те, що лікарі відмовляються говорити з ними про стан політика, але при цьому спілкуються з численними співробітниками силових структур, які протягом двох діб перебували в омській лікарні.

Дружина політика Юлія Навальна ще в п'ятницю була готова відвезти чоловіка на лікування до Німеччини. В Омськ в цей день прилетів німецький медборт з необхідним обладнанням - пізніше соратник Навального Леонід Волков повідомив, що чартерний рейс оплатили бізнесмен Борис Зимін і фонд його сім'ї.

Але омські лікарі дати дозвіл на транспортування політику відмовилися, пославшись на ризики для його здоров'я. Згідно із законом, рішення про те, як лікувати пацієнта без свідомості, приймає саме його лікуючий лікар або консиліум. Юлія Навальна написала звернення з проханням дозволити перевезення особисто президенту Росії Володимиру Путіну. У Кремлі до цього говорили, що бажають Навальному одужання і готові надати допомогу, але рішення приймає тільки лікарня.

Стурбованість станом Навального висловили в ЄСПЛ, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і президент США Дональд Трамп. До вечора п'ятниці Омська лікарня дала дозвіл на перевезення і вранці в суботу Навального відвезли до Німеччини, де він перебуває в статусі "гостя канцлера".


За матеріалами: Новини сьогодні
25-08-2020
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1340

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]