Головна » 2016 » Листопад » 17 » Слово за Європарламентом - постпреди країн ЄС погодили безвіз для України

Слово за Європарламентом - постпреди країн ЄС погодили безвіз для України

  Комітет постійних представників країн ЄС (Coreper) від імені Ради ЄС домовився 17 листопада щодо позиції на переговорах із лібералізації візового режиму для України, йдеться в поширеному в Брюсселі комюніке ради.

"17 листопада Комітет постійних представників погодив від імені Ради (Європейського Союзу – ред.) позицію для переговорів щодо лібералізації візового режиму для України", - йдеться в повідомленні Ради ЄС, передає "Інтерфакс-Україна".

Комітет підтвердив пропозицію Європейської Комісії надати безвізовий режим для громадян України під час поїздок до ЄС на термін перебування до 90 днів протягом 180-денного періоду.

Крім того, Рада ЄС вважає, що лібералізація візового режиму для України має відбутися одночасно з набуттям чинності новим механізмом призупинення безвізового режиму ЄС із третіми країнами.

"Рада вважає, що лібералізація візового режиму для України має відбутися одночасно з набуттям чинності новим механізмом його призупинення", - наголошується в документі.

На підставі цього мандата керівництво Ради розпочне переговори з Європейським парламентом.

Таким чином, Україна отримає безвізовий режим одночасно з Грузією, щодо якої таке рішення вже було схвалене раніше.

Рада Євросоюзу є ключовим органом, що ухвалює юридично зобов’язувальні рішення, які стають частиною законодавства ЄС. Саме цей орган раніше був скептичний щодо перспективи схвалення безвізового режиму для України.

В ЄС очікують, що переговори щодо механізму призупинення будуть завершені вже найближчим часом.

Призупинення безвізового режиму буде можливе в разі, якщо міграція з окремої країни різко зросте і залишатиметься аномально високою протягом значного періоду (очікується, що йтиметься про три місяці).

"Даючи сьогодні зелене світло, Рада продемонструвала свою прихильність безвізовому режиму для громадян України, беручи до уваги, що всі вимоги було виконано. Реформи, що заслуговують на довіру, - це правильний шлях, і його слід заохочувати. Я також радий, що наше рішення дасть позитивний сигнал напередодні саміту Україна-ЄС 24 листопада", - зазначив голова Комітету постійних представників, постійний представник Словаччини в ЄС Петер Яворчик.

Ар'єв вітає рішення Ради ЄС: залишилося включити це питання до порядку денного Європарламенту. Гопко каже, що треба стукати далі

Голова української делегації в ПАРЄ, народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка" Володимир Ар'єв вітає рішення Ради ЄС щодо безвізового режиму для України.

"Це дуже добре, що було схвалено це рішення. Я його тільки вітаю", - сказав Ар'єв журналістам у четвер, 17 листопада.

За словами депутата, проблема з наданням Україні безвізового режиму "чисто процедурна... Громіздка структура європейської демократії не може до цих пір визначитися, який інститут відповідатиме за припинення безвізового режиму".

"А далі будемо сподіватися, що на найближчій сесії Європейський парламент це питання внесе (на розгляд - ред.). Тим більше, що євродепутати вже готові - залишилося тільки включити це питання до порядку денного", - додав Ар'єв.

Своєю чергою керівник парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко вважає, що рішення Ради ЄС щодо безвізового режиму для України є проміжним рішенням і Києву доведеться вести подальшу роботу з ЄС, щоб воно стало реальністю.

"Це не остаточне, це проміжне рішення, і треба далі стукати", - сказала Гопко.

Як повідомлялося, 10 листопада єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган у розмові з президентом України Петром Порошенком заявив, що Європейський Союз найближчими тижнями розгляне питання запровадження безвізового режиму з Україною. "Комісар ЄС вкотре наголосив, що Україна виконала всі критерії та в найближчі тижні Європейський Союз повинен виконати власні зобов'язання", - передали тоді у прес-службі глави Української держави.

16 листопада Верховна Рада ухвалила постанову про Звернення до урядів держав-членів Європейського Союзу, Європарламенту та Ради ЄС щодо запровадження безвізового режиму для громадян України.

15 листопада у відеозверненні до членів Європейської бізнес-асоціації заявив голова ЄП Мартін Шульц заявив, що Європарламент готовий до скасування візового режиму для українців для того, аби підтримати реформи та подальший економічний розвиток України.

Порошенко очікує, що Європарламент схвалить безвізовий режим для України у листопаді.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-11-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1794

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]