Головна » 2023 » Травень » 17 » Сотні тисяч бджіл загинули у п’яти селах на Львівщині

Сотні тисяч бджіл загинули у п’яти селах на Львівщині

Бджолярі звинувачують власників полів, які почали обробку ґрунту, ті ж наполягають, що обробка землі ніяк на комах не могла вплинути.

У п’яти селах Бродівської громади вже втрачено понад тисячу бджолиних сімей. А лише в одній такій - близько 30 тисяч особин. Пасічники пов’язують усе це з обробкою полів, мовляв, фермери використали пестициди, однак аграрії все заперечують. Справа на розгляді у поліції, усі чекають результатів експертизи.

На пасіці пана Павла біля кожного вулика мертві бджоли. "Є 280 бджолиних сімей, деякі вулики є подвійні, то вуликів десь 250",- каже чоловік.

За понад півстоліття, відколи чоловік займається бджолярством, таке сталося вперше. "Пройшлися по усій пасіці, думали, шо то 1-2-3 сім’ї, може щось сталося їм, може принесли якусь отруту, ми пройшлися по пасіці - біля кожного лежать трупи бджіл, купи такі, може по кілограм чи два кілограми бджіл", - розповідає чоловік.

Такі ж збитки у пасічників п’яти довколишніх сіл. "Було зареєстровано 25 заяв у поліцію від пасічників та бджолярів, які постраждали", - кажуть бджолярі.

Господарі певні, мор бджіл стався через обробку полів. У громаді десять агрофірм, половина з них уже почали обробляти поля, кажуть у мерії. Чи справді хтось із них  використав небезпечну для комах хімію, поки невідомо. "Це в дійсності якась екологічна катастрофа. Ми зібрали нараду, запросили представників всіх агрофірм, які мають землі на цій території. Звісно ніхто не хоче визнати свою провину", - переконує Бродівськи  міський голова Анатолій Белей.

Підприємство, яке має найбільше земель у громаді, каже, поля кропили, але не шкідливими препаратами для бджіл. "Є клас безпеки: шкідливий чи нешкідливий. Є препарати, які діють на рослину, а є клас безпеки, які діють на комашки, на комашки ми ще нічо не працюємо. Ми кропили ґрунтові, щоб поле мало чистоту", - переконують там.

Зразки ґрунту та падіж бджіл відібрали для експертизи, на результати ще чекають. "Минулі роки були теж випадки, але не в такій кількості, не дуже на це реагували, ніхто не хотів займатися, але на цей раз так не залишимо", - переконує міський голова.

"Дві з половиною тисячі одна сім’я, а 280 сімей, помножити і будуть збитки. Але окрім того, ще може бути заражений вулик, та отрута невідомо скільки діє", - підсумовують пасічники.

Експертиза покаже, чому загинули бджоли та які препарати використовувалися для обробки полів.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-05-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1439

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]