Головна » 2016 » Серпень » 1 » Суд обирає запобіжний захід Єфремову. ВІДЕО

Суд обирає запобіжний захід Єфремову. ВІДЕО

Печерський районний суд м.Києва сьогодні 1 серпня розпочав засідання з обрання запобіжного заходу колишньому лідерові парламентської фракції Партії регіонів Олександру Єфремову. У будівлі суду і навколо нього перебувають кілька десятків бійців Національної гвардії для охорони правопорядку, передає УНІАН.

Під будівлею суду проходить мітинг представників громадської організації "Вільні люди", учасники якого підтримують позицію прокуратури.

Періодично з вулиці доносяться вигуки активістів "Єфремова за ґрати!", відзначає "Інтерфакс-Україна".

Судове засідання веде слідчий суддя Володимир Карабань.

На початку засідання захист Єфремова попросив надати час для ознайомлення з матеріалами, які стали підставою для підозри і клопотання про обрання їхньому підзахисному запобіжного заходу. Суддя Карабань оголосив 40-хвилинну перерву.

Нагадаємо, 30 липня колишній голова парламентської фракції Партії регіонів у Верховній раді VII скликання Єфремов був затриманий в аеропорту "Бориспіль" на борту літака австрійських авіаліній за маршрутом Київ - Відень.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що слідство має прямі докази щодо ролі Єфремова в організації "ЛНР".

ГПУ підозрює колишнього голову фракції ПР у заволодінні майна підприємства "Луганськвугілля" (ч.5 ст.191 КК України), вчинення умисних дій з метою зміни територіальних меж України, що призвело до смерті людей та інших тяжких наслідків (ч.3 ст.110 КК України), а також у створенні терористичної організації "ЛНР" (ч.1 ст.258-3 КК України).

Зазначені статті не передбачають виходу підозрюваного під заставу чи інші форми поруки.

У 2015 році стосовно Єфремова прокуратура відкривала кілька кримінальних проваджень. Зокрема, одне з них стосувалося розкрадання "кіотських грошей" фірмами Юрія Іванющенка за часів президентства Віктора Януковича, друге - за ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 КК України щодо організації голосування у Верховній Раді 16 січня за "диктаторські закони".

Крім того, прокуратура висувала йому звинувачення в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі й фінансуванні сепаратизму. Однак Печерський суд не знайшов складу злочину за цими звинуваченнями.

Геращенко: суд над Єфремовим може затягнутися на роки

Суд у справі екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова може затягнутися на роки. Таку думку в ефірі телеканалу "112 Україна" висловив народний депутат Антон Геращенко.

"Суд може затягнутися на роки. Як затягується вже більше року суд з Геннадієм Кернесом... Справа щодо Єфремова не буде швидкою... Це випадок, коли особа підозрюється в організації державного перевороту і розвалі державності країни", - зазначив Геращенко.

Також він підкреслив, що затримання Єфремова може стати сигналом для інших осіб, причетних до зазначеної справи, покинути країну.

"Саме затримання не є результатом. Результатом справедливості, притягнення до відповідальності тих осіб, які налаштовували українців один проти одного, є справедливий вирок суду. Єфремова затримували ще при прокурорі Шокіну. Однак чомусь слідчі і прокурори чи то не хотіли, чи не могли довести винуватість Єфремова. Швидше за все, не хотіли... Хотілося б побачити вирок суду щодо Єфремова та інших осіб, які займалися організацією референдуму про відокремлення частини Донбасу", - зазначив депутат.

Геращенко відмовився припустити, чи піде Єфремов на співпрацю зі слідством. "Це дуже хитра людина, яка має величезний життєвий досвід", - заявив депутат.

Наливайченко: влада має усі шанси відправити Єфремова за ґрати

Генеральна прокуратура України повинна поставити крапку в притягненні до відповідальності вищих чиновників режиму Віктора Януковича, які очолили і фінансували сепаратистські рухи на Донбасі, і не тільки Єфремов повинен опинитися за ґратами. Про це "Гордону" заявив колишній голова Служби безпеки (2006-2010, 2014-2015 рр.) і лідер суспільно-політичного руху "Справедливість" Валентин Наливайченко.

"Справа Єфремова. Дубль №2" не повинна перетворитися на чергове зрадництво надій українців, і не тільки він повинен опинитися за ґратами. Генпрокуратура повинна поставити крапку в питанні притягнення до відповідальності керівників луганського сепаратизму. Обвинувальний висновок, а головне - публічний суд з викривальною доказовою вимогою українського прокурора потрібні тут і зараз. У влади є всі шанси це зробити, спираючись на фактаж, зібраний нами по гарячих слідах у березні-квітні 2014 року", - підкреслив Наливайченко.

Екс-голова СБУ нагадав, що ще в січні 2015 року очолюване ним відомство передало в Генпрокуратуру матеріали про можливу причетність Єфремова до фінансування сепаратизму в Луганській області і посягання на територіальну цілісність України.

"У Генпрокуратуру було передано матеріали про можливу причетність Олександра Єфремова до фінансування сепаратизму. Всі кримінальні провадження були сконцентровані саме в Генпрокуратурі, зокрема матеріали, що стосуються службових підробок і службових зловживань колишнього народного депутата. Єфремов був затриманий нами 14 лютого 2015 року, але 17 лютого суд відпустив його з-під варти", - розповів Наливайченко.

Серед головних причин того, чому Єфремов не сів за ґрати ще рік тому, колишній глава СБУ називає "старий склад суддів, що виконував замовлення проти майданівців" і залишився на своїх місцях після перемоги Революції гідності, а також "фікцію судової реформи" і "кругову поруку, яка досі панує у вищих ешелонах влади".

На думку Наливайченка, судова система, як і раніше. працює в ручному режимі, тільки тепер за цей ручний режим відповідає Олександр Грановський - народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка, якого українські журналісти-розслідувачі звинувачують в контролі судової та прокурорської системи.

"Справедливість переможе, коли рішення, винен чи ні, будуть приймати не хабарники, а нові чесні судді, обрані на конкурсній основі після реальної, а не фіктивної судової реформи. І коли ці молоді фахівці будуть незалежні від телефонного права політиків. Ось тоді і з'являться справедливі вироки і чесне правосуддя. Поки ж що українська судова система працює в ручному режимі, так само, як і за часів Партії регіонів. Тільки "ручки" ці тепер називаються "Грановський", - переконаний Наливайченко.

Екс-очільник СБУ також додав, що в січні 2015 року було оголошено в розшук і соратників Єфремова по фракції - нардепів Миколу Левченка та Вадима Колесніченка. "Саме вони в парламенті України очманіло готували анексію Криму і марили "Донецькою республікою" ще з 2004 року".


За матеріалами: Новини сьогодні
01-08-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1882

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]