Головна » 2014 » Лютий » 14 » The Wall Street Journal. У Європи лишився останній шанс в Україні

The Wall Street Journal. У Європи лишився останній шанс в Україні

Після розпаду Югославії в 1991 році ЄС проголосив, що настав "час Європи", пише в статті для The Wall Street Journal Стівен Бленк, фахівець з Росії в American Foreign Policy Council (Американська рада із зовнішньої політики, Вашингтон).

"На жаль, за цією пишномовною декларацією пішли не рішучі дії, а політичний параліч і суперечки, що мало трагічні наслідки для людей", - вважає автор.

Сьогодні Україна дає ЄС шанс на спокутування минулих помилок. "Українська криза - найсерйозніша загроза європейській безпеці з часів воєн у колишній Югославії, - пише Бленк. - Часу втрачати не можна: ледь закінчиться сочинська Олімпіада, у Москви не залишиться резонів більш утримуватися від колосального натиску, який покликаний забезпечити "правильну" політичну орієнтацію Києва".

На думку автора, Росія взагалі не вважає колишні республіки СРСР і східноєвропейські держави справді незалежними, а їхню суверенну цілісність - недоторканною.

Сьогодні Москва готова повторити сценарій війни з Грузією , якщо визнає це за потрібне, допускає автор. "За її дипломатією примусу в Україні стоїть погроза сили, або під'юджувана Росією, або здійснена нею самою", - йдеться в статті.

За словами автора, сценарії вже відрепетирували на військових навчаннях у 2009 і 2013 роках. А в грудні Москва вмовила Київ побудувати міст через Керченську протоку ("чудове шосе для армії завойовників", як окреслює його автор).

Після Олімпіади Москва буде досхочу тішитися імперськими фантазіями, якщо ЄС і США не зможуть діяти в Україні спільно. Якщо ж бездіяльність Європи триватиме, Росія вважатиме, що можна без наслідків самій застосувати силу або надихнути сили однодумців, йдеться в статті.

"Але якщо Європа вчинить рішуче і швидко - накладе санкції на нинішній уряд України і сформулює економічний і політичний пакет для стабілізації країни, це допоможе пригасити експансіоністські пориви Росії і гарантувати орієнтацію України на Захід", - пише експерт на закінчення.

Переклад InoPressa


За матеріалами: Новини сьогодні
14-02-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11172

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]