Головна » 2019 » Лютий » 13 » В Україні на Закарпатті вирощується унікальний сорт чаю

В Україні на Закарпатті вирощується унікальний сорт чаю

  Унікальний сорт чаю вирощується в Україні на Закарпатті

Майже півстоліття тому закарпатським селекціонерам вдалося майже неможливе: вивести сорт теплолюбної рослини для вирощування її в північних районах. У результаті неподалік від Мукачевого розкинулась найпівнічніша у світі плантація чаю. Для місцевості, яка характеризується помірним кліматом, це, на думку експертів, є справді досягненням.

Ще у 1949 році радянські біологи проводили експерименти і намагалися виростити певні сорти рослин у неприродних для тих умовах. Тоді насадження тропічних рослин з’являлися на півночі, а морозостійких − на півдні. Один з експериментів стосувався сортів чаю, і теплолюбні рослини з’явилися на Червоній горі біля Мукачевого. Площа першої плантації закарпатського чаю знаходилася посеред лісу і становила майже 2 гектари.

Вчені згадують, що першу зиму пережило більше 40% однорічних сіянців різних сортів чаю − грузинського, кубанського, індійського, яванського і цейлонського. Через три роки з експериментальної плантації біло зібрано понад 2,5 тонн урожаю.

Виявилися певні особливості закарпатського чаю: під впливом місцевого мікроклімату він набув особливих ноток. При цьому за смаковими якостями та букетом аромату він нічим не поступався всесвітньо відомому китайському.

На жаль, згодом плантацію передавали в розпорядження то одному, то іншому відомству. Догляд за рослинами погіршився, і насадження почали потроху заростати чагарниками та бур’янами. Проте, і сьогодні на Червоній Горі можна знайти кілька десятків кущів унікального закарпатського чаю.

Нещодавно за відродження чайних традицій на Закарпатті взялися місцеві ентузіасти, які планують дати друге життя чайним плантаціям біля Мукачевого.


За матеріалами: Новини сьогодні
13-02-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1520

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]