Головна » 2019 » Грудень » 11 » Вчені: у динозаврів були воші

Вчені: у динозаврів були воші

Це з'ясували китайські вчені зі Столичного педагогічного університету в Пекіні, повідомляє журнал Nature Communications.

Дослідники виявили десять паразитів в шматочках янтарю з М'янми віком близько 99 млн років. У них збереглися фрагменти пір'я пернатих динозаврів і комахи, схожі на сучасних вошей. На одному з пір'я навіть залишилися пошкодження, які завдав паразит.

Новий вид отримав назву Mesophthirus engeli. Дослідники відзначають, що в бурштині були дорослі воші, а личинки. У них ще не було крил, зате були сильні щелепи не менше ніж з чотирма зубами, довжина тіл становила 0,14-0,23 мм. Розмір дорослого паразита досягав 0,5 мм, вважають вчені. Настільки скромні габарити здивували дослідників – блохи того часу були набагато більшими.

Пошкодження пір'я виявилися схожі з тими, які завдають сучасні воші, пишуть вчені. Отже, еволюція вошей була тісно пов'язана з еволюцією пернатих динозаврів і птахів.

Це перша подібна знахідка за всю історію, зазначають дослідники. Незважаючи на те, що про пернатих динозаврів і перших птахів відомо давно, свідчення наявності у них вошей потрапили в руки вчених вперше. Однак це були не єдині паразити, від яких страждали динозаври – також встановлено, що їх дошкуляли кліщі.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-12-2019
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1372

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]