Головна » 2015 » Грудень » 18 » Від всихання закарпатські ліси можуть врятувати американські дерева

Від всихання закарпатські ліси можуть врятувати американські дерева

Проблему із всиханням ялин на Закарпатті може вирішити сосна жовта – дерево із Північної Америки.

Клімат Закарпаття виявився благодатним для цієї рослини. Привезли її кілька років тому для дендропарку Березинка, що на території Мукачівського лісгоспу. Річні саджанці, доведені до рівня стандарту, згодом  передали у Кленовецьке лісництво, де їх висадили на площі 0,4 га.

На сьогодні рослини тут сягають вже 30-40 см, а деякі навіть 50 см. Як розповідає завідувач Закарпатської філії НДІ "Гірліс" Василь Фенич, фактично сосну жовту привезли з метою випробування. Науковці краю мали намір дослідити, чи зможе ця рослина пристосуватися до наших кліматичних умов, чи плодоноситиме і даватиме насіння, а також прослідкувати, як виживатиме у цій місцевості.Такі випробування – не просто наукові досліди.

Останнім часом проблемою майже всього Карпатського регіону є всихання ялини. Тож науковці сподіваються, що американська рослина може бути частково введена у лісові масиви замість загиблих ялин.

Хвойна деревина, як відомо, дуже рентабельна з точки зору збуту. Отож, за словами Василя Степановича, сосна жовта є доволі цінною породою. Бо, по-перше, виростає до 50 м, а по-друге, ця рослина посухостійка, може існувати на піщаних та кам’янистих грунтах. Зважаючи на те, що останнім часом середня річна температура  повітря у нашому краї збільшилася, літо все частіше видається спекотним і посушливим (це і є однією з причин всихання ялин), то вирощування екзотичної хвойної красуні на Закарпатті – особливо актуальне.

Працівники  Кленовецького лісництва, розповідає його керівник лісничий Василь Бідзіля, мають намір через кілька років з цієї дослідної ділянки зібрати власне насіння для подальшого вирощування нових саджанців, щоб у майбутньому передати їх в інші лісові господарства. Можливо, таким чином сосна жовта допоможе частково вирішити проблему із всиханням ялин у нашому краї,


За матеріалами: Новини сьогодні
18-12-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1885

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]