Головна » 2019 » Листопад » 11 » Вирощує хурму закарпатець

Вирощує хурму закарпатець

Закарпатець вирощує хурму

Михайло Данканич, який свого часу працював у журналістиці, а зараз займається розвитком інфраструктури Закарпаття та його туристичної привабливості, розповів нам свою історію садівництва.

– Років 8 тому випадково побачив як хурма росте на дачах в Оноківцях. Не міг повірити своїм очам, а тоді зірвав з дерева плід, скуштував, і зрозумів для себе, що раз вона росте тут, то і в мене буде рости в саду. Але довгий період не міг знайти, де придбати саджанець, адже з кісти проростити не варіант (скоріш за все виросте дике дерево), – розповів Михайло Данканич. – Потім ще пару разів бачив сюжети про те, що в Закарпатті вирощують, і одного разу пощастило, бо коли спитав продавця саджанців, чи є в нього хурма, то він відповів ствердно, але сказав, що вдома. Домовились з ним про те, коли привезе мені, а тоді дружина забрала деревце з ринку.

Сорт, який посадив у себе в саду Михайло, називається Нікітська бордова:

– У мене це деревце вже десь 4 роки, але коли купував його, то йому вже 4 було. Перший рік взагалі не було плодів. На другий було пару квіточок, але майже відразу маленькі плоди обсипались. Як мені сказав один спеціаліст саме по хурмі – це нормальний процес, коли перші плоди хурма «скидує». На третій рік плодів вже було багато, але наприкінці літа за 1 добу дерево скинуло всі до єдиного.

У мене легкий розпач… думав ну все, напевно їй тут не комфортно, і плодоносити нормально вона не буде.

Проте на цей рік задобрив її компостом, слідкував за поливом, і плоди залишаються на дереві ще й сьогодні, і будуть там ще напевно пару тижнів, бо поки не дійшли до повної зрілості. На цьому тижні спробували один плід, то ще трохи терпкуватий, а має бути солодким.

Михайло радить всім, хто візьметься вирощувати хурму вдома, не забувати підживлювати, поливати і садити на сонячній стороні.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-11-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1416

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]