Головна » 2024 » Липень » 26 » Взяли відповідальність за вбивство Ірини Фаріон - хто такі націонал-соціалісти руху NS/WP

Взяли відповідальність за вбивство Ірини Фаріон - хто такі націонал-соціалісти руху NS/WP

Поліція затримала 18-річного жителя Дніпра, якого підозрює у вбивстві мовознавиці і колишньої депутатки парламенту Ірини Фаріон. Раніше в російських інтернет-каналах з’явилися повідомлення про те, що відповідальність за вбивство начебто взяли на себе націонал-соціалісти з руху NS/WP.

Проте поки що не відомо, чи затриманий юнак пов’язує себе із цією організацією і чи взагалі визнає скоєння вбивства.

Досі це угруповання було відомим своїми радикальними діями на території росії. Причому активна діяльність NS/WP припадає на початок 2000-х років. Тоді десятки радикалів опинилися за ґратами за вбивства і пограбування.

Лише у 2021-2022 роках про NS/WP почули знову у справі про нібито підготовку замаху на прокремлівських телеведучих володимира соловйова і маргариту симоньян.

ВВС Україна зібрала усю інформацію про російських націонал-соціалістів NS/WP та їхні методи діяльності.

Банди малолітніх вбивць

Історія цього руху почалася на початку нульових років. Назва NS/WP розшифровується як National-Socialism/ White Power, тобто "Націонал-соціалізм/Біла міць".

Як пише "Медизона", на початку 2000-х років абревіатуру NS/WP використовували багато угруповань нацистів, не пов'язаних одне з одним.

"Основна їхня активність припала на другу половину нульових, коли ультраправі, серед яких було багато неповнолітніх, вчиняли тисячі расистських нападів і сотні вбивств. Рух NS/WP, що зародився на однойменному форумі, по суті, став окремою субкультурою подібних малолітніх убивць - "акціонерів", як вони себе називали", - йдеться у статті видання.

Політолог і дослідник ультраправих рухів Антон Шеховцов зауважує, що NS/WP ніколи не була організацією з чіткою структурою і керівництвом.

"Це був рух, до якого приєднувалися ті, хто вважав себе революційними расистами. Вони ніколи не зустрічалися, спілкувалися переважно в інтернеті", - каже він ВВС Україна.

Одним із найвідоміших угруповань, що діяли під цією назвою на початку 2000-х років, було петербурзьке "NS/WP Невоград". Його учасники нападали на приїжджих з Азії та Африки, кавказців і ромів, живцем спалили двох бездомних, підпалили храм і влаштовували вибухи на автобусних зупинках. Вбивства вони знімали на відео.

Багатьох учасників тих злочинів покарали великими термінами ув’язнення. Усі їхні інтернет-ресурси були заблоковані.

Приблизно з 2014 року про діяльність націонал-соціалістів практично нічого не чули.

Але у 2021 році Верховний суд рф визнав рух NS/WP терористичним. Таке рішення, як зазначає "Медиазона", було досить несподіваним, оскільки логічнішим воно виглядало б значно раніше, а не тоді, коли рух, фактично, припинив існування.

"Ми всі сидимо. Що ж там забороняти. Дурниця", - сказав на одному із судів по відеозв’язку довічно засуджений націонал-соціаліст Олексій Воєводін, якого цитує видання.

Політичні замахи

Але у квітні 2022 року організація знову опинилася в центрі уваги ЗМІ.

фсб рф повідомило, що затримало групу молодих чоловіків, які нібито готували замах на російських телеведучих.

Ішлося передусім про володимира соловйова і маргариту симоньян, хоча згадували й інші прізвища, зокрема, Ксенії Собчак.

Куратором планів вбивства фсб рф називало спецслужби України. володимир путін бачив також сліди ЦРУ США у підготовці вбивств. Київ ці звинувачення відкидав як нікчемні.

Як писали "Коммерсант" та "Медиазона", п’ятеро із шести затриманих були раніше засуджені за насильство, троє – перебували на примусовому психіатричному лікуванні. Серед них і один з найбільш помітних у цьому русі Андрій Пронський, який раніше провів у колонії понад 10 років за вбивство.

Прокурори твердили, що один із затриманих, який зізнався у скоєному, мав отримати від українських спецслужб один мільйон рублів, український паспорт і житло в Україні.

Згодом анонімно, інші учасники організації твердили, що затримані піддавалися тортурам.

Підозрюваним інкримінували підготовку до вбивства, участь у терористичній організації, зберігання зброї.

На сьогодні ця справа не завершена, суди тривають.

NS/WP сьогодні

У той самий час, коли тривало слідство у справі про замах на російських телеведучих, на початку 2022 року в телеграмі з’явився канал Oderint, Dum Metuant, у якому расистський контекст і підписи авторів були тими самими, що і на заблокованих телеграм-каналах NS/WP.

Але автори також висловлювалися проти війни в Україні, в інтернеті почали з’являтися відео підпалів автомобілів з літерою Z і якихось адмінбудівель. Згодом російські ЗМІ писали, що це військкомати.

Адміністратори каналу закликали росіян знімати на відео підпали авто і надсилати для публікації. Однак активним канал був усього два тижні.

Невдовзі фсб заявило, що затримало кількох активістів.

На початку 2024 року з'явився новий телеграм-канал, у якому була оприлюднена інформація про причетність неонацистів до вбивства Ірини Фаріон.

"Автономний революційний расист"

У середу, 24 липня, в інтернеті з'явилося відео, на якому нібито зафіксований момент вбивства Ірини Фаріон.

Першим його поширив російський телеканал Astra, посилаючись на телеграм-канал, пов'язаний з NS/WP.

Відео триває 10 секунд, але безпосередньо те, що називають моментом вбивства, - займає усього кілька секунд. Чути жіночий зойк, постріл і видно автомобілі, що схожі на припарковані біля будинку Ірини Фаріон у день замаху.

Проте роздивитися відео складно, оскільки камера перекрита пальцем.

Політолог Антон Шеховцов звертає увагу на те, що NS/WP не взяло на себе відповідальності за вбивство, а лише опублікувало "маніфест" людини, яка скоїла цей злочин. У "маніфесті" ця особа пояснює свої дії ідеологією, яку сповідують прихильники руху неонацистів.

"Поки що рано говорити про те, що була координація, що хтось замовляв це вбивство. Припускаю, що може йтися про вчинок автономного революційного расиста", - каже політолог.

Він нагадує, що у 2013 році інший житель Дніпра, Павло Лапшин, скоїв вбивство у Британії, також на расовому ґрунті.

"У Павла Лапшина теж не було спільників. Він сидів в інтернеті, радикалізація відбулася дякуючи інтернету, спілкуванню у соціальних мережах, на форумах. У випадку із вбивцею Ірини Фаріон могло статися те саме", - каже Антон Шеховцов.

Політолог каже, що на маргінальному рівні, але в Україні існують расистські праворадикальні настрої, і згадані вбивства це підтверджують.

Адміністратор телеграм-каналу NS/WP сказав ВВС, що Ірину Фаріон вбили через те, що вона була "шкідником" і "зрадником білої раси". Він також каже, що "маніфест", оприлюднений після вбивства, написав саме той, хто його скоїв.

З етичних міркувань ВВС Україна не вказує назву телеграм-каналу.

"Для NS/WP війна білих з білими - зло, з будь-якого боку цього питання", - так коментує вбивство представник неонацистів, маючи на увазі позицію мовознавиці щодо російськомовних українців.

У той самий час офіційних свідчень про те, що "маніфест" про причини вбивства написав затриманий поліцією 18-річний житель Дніпра, наразі немає.

Офіс генпрокурора України повідомив, що затриманому у Дніпрі готують повідомлення про підозру в умисному вбивстві, прокурори вирішують питання про запобіжний захід.


За матеріалами: Новини сьогодні
26-07-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1175

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]