Головна » 2015 » Серпень » 15 » З дикою та окультуреною природою Карпат познайомляться екопаломники

З дикою та окультуреною природою Карпат познайомляться екопаломники

Пізнати, як церковні структури сусідніх країн дбають про захист довкілля, покликане екуменічне паломництво шляхами України, Словаччини і Польщі, яке відбудеться 16-20 серпня 2015 року.

Ініціатива виникла в середовищі Інституту еколого-релігійних студій Ужгородського Національного Університету, який співпрацює з духовенством різних Церков Закарпаття.
До цієї молитовно-пізнавальної мандрівки зголосилися священики і миряни Мукачівської дієцезії РКЦ в Україні, Мукачівської греко-католицької єпархії та Мукачівської і Хустсько-Виноградівської єпархій Української Православної Церкви Московського патріархату.
Як зазначають організатори, невід’ємною рисою християнської культури (як і культур інших релігій), є звичай здійснювати мандрівки-прощі до визначних місць і древніх храмів, з якими пов’язані важливі події їхнього заснування і становлення. Зважаючи на те, що Церква навчає, що центром екологічних проблем є проблеми екології душі людини, то запропоноване екологічне паломництво покликане посприяти екологічному наверненню, до якого, зокрема, неодноразово закликає Папа Франциск у енцикліці «Laudato si’» (Славен будь) про дбання про спільний дім, яка  присвячена темі збереження створіння.
Мандруючи селами, містами, а також незаселеними територіями, екопаломники мають можливість оглядати і порівнювати різні сторони дикої й окультуреної природи. Людині важко не захоплюватись дивними краєвидами, які оточують її під час мандрівки, особливо, якщо така проща відбувається поза межами рідного краю. З іншого боку, в містах паломники мають змогу споглядати наслідки впливу людини. Отже, враховуючи екологічні виклики сьогодення, одним із завдань паломництва є виховання вірних до відповідальності до створіння. І цей виклик стосується всіх віруючих, незалежно від конфесійної приналежності.
Як знаємо, цього року католики і православні вперше в один день – 1 вересня – проведуть День молитви за збереження створіння. Його встановили Православний Константинопольський патріарх Димитрій І у 1989 році і Папа Римський Франциск у 2015-му. В Українській Греко-Католицькій Церкві, починаючи від 2009 р., у перший день нового церковного року – 14 вересня (тобто, 1 вересня за старим стилем), вже всьоме відзначатиметься День Бога-Творця, пише Костянтин Чавага, Радіо Ватикан.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
15-08-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1944

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]