Головна » 2024 » Лютий » 16 » Загадковий резервуар із магмою знайшли вчені

Загадковий резервуар із магмою знайшли вчені

Перебуваючи всього за 100 кілометрів від однієї з найактивніших зон розломів у США, найвища вершина Північної Америки, Деналі, привертає увагу вчених. Попри те, що на сході та заході територія з'єднується з вулканами, дослідники не виявили явних ознак магми або гарячих джерел на її поверхні. У зв'язку з цим передбачається, що це безвулканічний регіон, який отримав назву "вулканічний розлом Деналі". Про це повідомляє Live Science.

Раніше деякі геологи припускали, що вершина Деналі може бути вулканом, проте доказів не було. У новому дослідженні група вчених, які займаються сейсмічною активністю у цьому районі, виявила підтвердження існування резервуара магми приблизно на глибині 11 км під поверхнею.

Як зазначає професор геофізики в Університеті Аляски, Кара Тейл, Деналі знаходиться над тектонічною плитою, що опускається. Зазвичай в умовах на поверхні утворюються вулкани, як, наприклад, у Чилі, Мексиці, північному сході Тихого океану і більшості Алеутських островів.

Дослідження розпочалося ще у 2019 році, після землетрусу магнітудою 7,1, який стався в Анкориджі у листопаді 2018 року. У ході дослідження вченим вдалося встановити сотні сейсмографів уздовж шосе біля розлому Деналі, кілька з них було розміщено безпосередньо над ним.

Результати дослідження показали аномалію сейсмічної швидкості - область, де хвилі сповільнювалися під час проходження через землю. Вчені вважають, що це може бути резервуаром розплавленої магми, що повільно рухається.

Геохімік з Університету штату Юта, Денніс Ньюелл, зазначає, що вченим вдалося виявити резервуар розжареної магми, проте необхідне детальніше вивчення цієї аномалії. Для цього буде потрібно повторне використання інструментів сейсмічного моніторингу, розміщених безпосередньо над місцем виявлення.

Зазначається, що це стане наступним кроком для команди Тейла у подальших дослідженнях, попри їхню складність.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-02-2024
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1473

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]