Головна » 2022 » Грудень » 10 » Зберуться у Брюсселі міністри ЄС і Східного Партнерства - про що говоритимуть

Зберуться у Брюсселі міністри ЄС і Східного Партнерства - про що говоритимуть

У понеділок, 12 грудня, у Брюсселі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ ЄС та країн-учасниць "Східного партнерства".

Вони  обговорять безпекові виклики у зв’язку із російською агресією проти України, а також розглянуть координацію дій із подальшого економічного розвитку, впровадження економічних та соціальних реформ, підвищення загальної стійкості країн регіону. Як повідомляє ЗМІ, таку інформацію оприлюднили 9 грудня на сайті Європейської Ради.

«Міністерська зустріч "Східного Партнерства" дозволить зібрати разом міністрів країн ЄС та їх колег з п’яти із шести країн СхП (Азербайджану, Вірменії, Грузії, Республіки Молдова й України)…. Дискусія надасть можливість поглянути на майбутнє Східного партнерства, а також на виклики у сфері безпеки та наслідки агресивної війни росії проти України для усього регіону», - йдеться у документі.

Як зазначається, зустріч міністрів пройде під головуванням Високого представника ЄС Жозепа Борреля. У дискусії візьме участь Єврокомісар Олівер Варгеї, представники Парламентської асамблеї СхП (Euronest), а також інших зацікавлених європейських структур, включаючи Європейський Комітет регіонів, Європейський економічний та соціальний Комітет, Громадянський форум Східного Партнерства, ЄІБ та ЄБРР тощо.

Європейські урядовці та керівники зовнішньополітичних відомств країн Східного Партнерства обміняються думками щодо можливих шляхів зміцнення стабільності та добробуту у цьому регіоні. Зокрема, міністри розглянуть можливості підтримки партнерів у підвищенні стійкості їх держав, подальшого зближення цих країн з Євросоюзом, продовження важливих реформ та зміцнення верховенства права.

Учасники також обговорять, як прискорити реалізацію так званого Економічного та інвестиційного плану, який є ключовим інструментом для просування «зеленої» та цифрової трансформації, та покликаний сприяти швидкому соціально-економічному відродженню усього регіону "Східного Партнерства".

Як вже повідомлялося, зустріч міністрів "Східного партнерства" відбудеться перед засіданням Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка також відбудеться наступного понеділка, та розгляне два головних питання – розвиток ситуації в Україні у зв’язку із російською агресивною війною, а також ситуацію в Ірані.

15 грудня 2021 року в Брюсселі відбувся шостий саміт Східного Партнерства, який був покликаний визначити подальшу перспективу цієї програми ЄС, з огляду на тривалий конфлікт між Вірменією і Азербайджаном навколо Нагорного Карабаху, а також прагнення «Асоційованого тріо» - України, Грузії й Молдови - розширити завдання Східного Партнерства з метою наближення до повноцінного членства в ЄС.

російське вторгнення в Україну у лютому 2022 року драматично змінило ситуацію для Європи, європейської безпеки та для всіх країн-учасниць "Східного Партнерства". Як відомо, Європейська Рада надала Європейську перспективу країнам «Асоційованого тріо», при цьому Україна й Молдова отримали статус країн-кандидатів на входження до ЄС.


За матеріалами: Новини сьогодні
10-12-2022
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1425

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]