Головна » 2016 » Вересень » 21 » ЗМІ дізналися про зв'язки і фінансові оборудки Жиліна

ЗМІ дізналися про зв'язки і фінансові оборудки Жиліна

Поранений знайомий ватажка харківського проросійського угруповання "Оплот" Євгена Жиліна встиг розповісти поліцейським, що зустріч, на якій сталося вбивство, була пов'язана з шахтами Донбасу. Про це повідомляє російське видання "КоммерсантЪ", посилаючись на свої джерела.

Андрій Козирєв, важко поранений у горло, ще до того, як його забрала "швидка", прохрипів поліцейським, що "зустріч стосувалася шахт Донбасу".

Співрозмовники видання відмовилися сказати, чи назвав поранений ім'я людини, з яким "оплотівці" збиралися зустрітися.

Слідство припускає, що той чоловік, з яким Жилін збирався обговорити питання з вугіллям, і міг виявитися вбивцею.

Співрозмовник, який добре знав лідера "Оплоту", розповідає, що після переїзду до Росії Жилін був задіяний у напівлегальних схемах з постачання бензину і дизпалива на окуповані території Донбасу, здійснювані бізнесменом Сергієм Курченком.

Окрім того, Жилін займався постачанням вугілля з ОРДО і ОРЛО як на неокуповану територію України, так і до Росії.

Джерело Lenta.ru також підтверджує, що Жилін займався поставками нафтопродуктів з РФ на окупований Донбас.

За словами співрозмовника, Жилін отримував від цих операцій певний особистий зиск. Крім того, джерело зазначило, що ватажок "Оплоту" планував відкрити по всій Росії мережу клубів з "боїв без правил".

Співрозмовник видання також додав, що в 2014 році Жилін виступав сполучною ланкою між лідерами терористів на Донбасі і сином українського президента-втікача Віктора Януковича Олександром.

"Через загиблого йшла значна частина фінансових потоків. Вони перервалися після того, як ватажком "ДНР" восени того року став Олександр Захарченко. Жилін залишився без діла і змушений був переїхати до Росії", - розповів знайомий ватажка "Оплоту".

Жилін відмивав гроші з розграбованих сховищ НБУ та банкоматів – ЗМІ

До збройного конфлікту на Донбасі Жилін займався "відмивним" бізнесом, надаючи російським та українським тіньовим структурам послуги з легалізації чорного налу. Про це пише російська "Новая газета".

У 2014 році у розпал конфлікту на Донбасі Жилін переїхав до Москви, але зв'язків з українським Сходом не втратив.

Видання пише, що ще до війни на Донбасі він займався "відмивним" бізнесом. Після захоплення території Донецької і Луганської областей сепаратисти отримали доступ до місцевих сховищ Нацбанку України.

"Перебуваючи у Москві, Жилін допомагав "соратникам" у боротьбі за "руській мір" переводити та конвертувати кошти, обліковані у цих сховищах. Окрім цього, Жилін надавав послуги з легалізації грошей, викрадених з банкоматів та сховищ приватних банків Донбасу", – пише НГ.

За словами джерел, у найбільш напружений для Донбасу період весни–літа 2014 року через нього могли проходити "сотні мільйонів гривень щомісячно".

"Новая газета" стверджує, що нинішній ватажок "ДНР", а тоді підлеглий Жиліна Олександр Захарченко входив до кола основних учасників відмивного бізнесу. Втім, після закріплення Захарченка на посаді лідера "ДНР", між підлеглим та начальником почалися суперечки.

Як згадує один із знайомих Жиліна, засновник "Оплоту" попросив голову "ДНР" підшукати йому "пост та ділянку у Донецьку".

"Захарченко спочатку начебто обіцяв, а потім вирішив просто кинути свого боса", – зазначає НГ.

Основна версія вбивства, яку розглядають ті, хто знав Жиліна, – "бізнес-конфлікт" з кимось із учасників відмивального ланцюжка.

"Потік шалених грошей з Донбасу в останній рік практично вичерпався, що стало підґрунтям для напруження між багатьма колишніми деталями "руського міра". Водночас активи Донбасу, що залишилися, як стверджують у Донецьку, тепер надійно контролюють вже нові люди під наглядом кремлівських кураторів", – йдеться у статті.

Як зазначалося, 19 вересня російські ЗМІ повідомили, що в Підмосков'ї кілер розстріляв двох людей, одним з яких виявився ватажок харківської терористичної організації "Оплот" і противник Євромайдану Євген Жилін. Вбивство сталося в ресторані "Ветерок" на території елітного селища Горки-2 в Одинцовському районі Московської області.

Під час допитів свідків було встановлено, що ретельно загримований кілер чекав потерпілих за сусіднім столом близько 20 хвилин. Після того як чоловіки прийшли до ресторану і зробили замовлення, кілер підійшов і зробив у них серію пострілів. Жиліна було вбито, а його знайомий зазнав поранень і був госпіталізований. Жиліна вбили під час зустрічі, яка була призначена з метою вирішення "питань бізнесу", повідомили в Слідчому комітеті Росії.


За матеріалами: Новини сьогодні
21-09-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1747

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]