Головна » 2016 » Січень » 28 » Документальний міні-фільм про Івана Силу презентували в Ужгороді

Документальний міні-фільм про Івана Силу презентували в Ужгороді

Сьогодні в Закарпатській обласній бібліотеці ім..Ф.Потушняка відбувся перший публічний показ документальної стрічки про найвидатнішого закарпатського силача – Івана Фірцака, відомого ще як Іван Кротон чи Іван Сила.

Фільм називається "У пошуках Івана Сили", а зняв його відомий закарпатський режисер Максим Мельник за мотивами книги Олександра Гавроша. За словами письменника, основною ідеєю фільму було зняти тих людей, які знали Силу особисто: поспілкуватися з його нащадками, знайомими та сусідами, аби дізнатися і зафіксувати раніше невідомі, але цікаві деталі із життя Фірцака.

"Фільм не є вичерпним, це тільки одна зі спроб більше розказати про цю видатну людину. Достовірних історичних фактів про нього залишилося дуже мало, багато що вже перейшло у міфи. Тому, оскільки у нас немає зафільмовано самого Івана Фірцака, то просто необхідно було записати спогади про нього тих, хто його знав. А таких людей залишилося не так і багато", - каже Гаврош.

Зйомки проводилися в Ужгороді, а також у рідному селі Івана Фірцака – с. Білки. На презентації була присутня і одна з внуків Івана Фірцака, а також кілька його земляків, які стали меценатами фільму.

"У пошуках Івана Сили" не є традиційно документальним фільмом, адже значна його частина складається з художньої анімації, виконаної у вигляді дитячих малюнків. Також у стрічці використано і архівні відеоматеріали.

Фільм транслювався на обласному телеканалі "Тиса-1", а також вже є доступним для перегляду в Інтернеті.


За матеріалами: Новини сьогодні
28-01-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1969

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]