Головна » 2024 » Лютий » 9 » Перед виборами в ЄС Європарламент ухвалив резолюцію проти російської дезінформації — подробиці

Перед виборами в ЄС Європарламент ухвалив резолюцію проти російської дезінформації — подробиці

Члени Європейського парламенту попереджають, що деякі обрані політики та партії в Європі свідомо служать інтересам москви, підриваючи єдність і демократію ЄС. Про це йдеться в резолюції, ухваленій напередодні на пленарному засіданні в Страсбурзі, повідомляє пресслужба парламенту.

За резолюцію проголосували 433 депутати, 56 були проти і 18 утрималися.

Приводом для ухвалення документа стали звинувачення у співпраці з російськими спецслужбами на адресу латвійської депутатки Тетяни Жданок.

У резолюції підкреслюється, що як Європарламенту, так і владі Латвії вкрай важливо ретельно розслідувати це питання, визначити будь-які відповідні санкції та кримінальне розслідування.

“Європарламент висловлює своє обурення і серйозну стурбованість триваючими зусиллями росії з підриву європейської демократії за допомогою різних форм втручання і дезінформації”, — йдеться в документі.

У тексті підкреслюється, що москва залучає деяких депутатів Європарламенту як “агентів впливу” і створює залежні стосунки з деякими європейськими політичними партіями, зокрема за допомогою фінансування. Потім ці політичні гравці діють як підсилювачі російської пропаганди і служать інтересам росії.

Водночас резолюція вказує на випадки, коли депутати Європарламенту свідомо служили інтересам росії, зокрема за допомогою фіктивних місій зі спостереження за виборами на окупованих росією територіях.

Члени Європарламенту висловили обурення тим, що рф, часто порушуючи законодавство держав-членів ЄС, знайшла способи надати значне фінансування політичним партіям, політикам, чиновникам і рухам у кількох демократичних країнах, щоб втрутитися й отримати важелі впливу в демократичні процеси.

Це включає в себе надання банківських кредитів, і комерційні угоди, а також сприяння фінансовій діяльності.

У тексті також перераховані приклади нещодавніх спроб рф зробити висновки в різних країнах, включно з наданням наративів вкрай правим політичним партіям і діячам у Німеччині та Франції з метою підірвати суспільну підтримку України, а також у Словаччині.

Депутати стурбовані широким розповсюдженням дезінформації та незаконного контенту в соціальній мережі X, раніше відомій як Twitter.

У резолюції також відзначено доповідь Європейського центру боротьби з гібридними загрозами щодо діяльності росії з дестабілізації Іспанії.

У Європарламенті занепокоєні передбачуваними відносинами між каталонськими сепаратистами, зокрема представниками регіонального каталонського уряду, а також колишнім регіональним президентом і нинішнім депутатом Європарламенту Карлесом Пучдемоном, з одного боку, та російською адміністрацією з іншого.

У документі також наголошується, що російське втручання в Каталонії було задумано, як частина ширшої російської стратегії, спрямованої на сприяння внутрішній дестабілізації та роз’єднанню ЄС.

Європарламент закликає відповідні судові органи провести ефективне розслідування контактів депутатів, імовірно пов’язаних із кремлем.

Окремо в резолюції наголошено на “російській політиці використання культури як зброї для досягнення цілей кремля і використання російських громадян, які працюють у цій сфері, як агентів впливу і шпигунів”.


За матеріалами: Новини сьогодні
09-02-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1481

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]