Головна » 2023 » Грудень » 18 » В рамках нової угоди військові США отримають доступ на територію Фінляндії

В рамках нової угоди військові США отримають доступ на територію Фінляндії

У понеділок, 18 грудня, Фінляндія підпише зі США угоду про співпрацю у сфері оборони, заявив у четвер фінський уряд. Договір надасть американським військовим широкий доступ через територію скандинавської країни до протяжного кордону з росією, повідомляє Reuters.

Північний сусід Росії Фінляндія стала новим членом військового альянсу НАТО на початку цього року у відповідь на вторгнення Росії в Україну 2022 року.

Угода зі Сполученими Штатами спрямована на те, щоб забезпечити швидкий доступ військових і допомогу Фінляндії в разі конфлікту, заявили офіційні особи.

Американські військові можуть мати постійну присутність і проводити регулярні навчання у Фінляндії, але планів щодо створення постійних баз немає, повідомили офіційні особи. Фінляндія не буде зберігати або перевозити ядерну та біологічну зброю або протипіхотні міни на своїй території, відповідно до міжнародних договорів про нерозповсюдження, яких вона раніше зобов'язалася дотримуватися.

В угоді перераховано 15 об'єктів і територій у Фінляндії, до яких американські військові матимуть безперешкодний доступ і де вони зможуть зберігати військову техніку і боєприпаси. До числа цих об'єктів входять чотири авіабази, військовий порт і залізничні колії на півночі Фінляндії, де в американських військових буде складське приміщення вздовж залізниці, що веде до російського кордону.

Угоду буде підписано у Вашингтоні в понеділок, після чого її офіційно ратифікують законодавці обох країн.

Як повідомляло агентство Reuters у липні, Фінляндія наразі вдосконалює залізничну інфраструктуру на кордоні зі Швецією, щоб союзникам було простіше надсилати підкріплення і техніку з-за Атлантики до Кеміярві, розташованого за годину їзди від російського кордону і за сім годин їзди від російського ядерного бастіону і військових баз під Мурманськом на Кольському півострові.

Швеція підписала аналогічну угоду минулого тижня, надавши США доступ до 17 територій, включно з чотирма авіабазами, однією гаванню і п'ятьма військовими таборами.

США підписали аналогічні договори з членами НАТО Норвегією, Болгарією, Латвією, Литвою, Польщею, Словаччиною, Чехією, Угорщиною та Естонією. Угода з Данією перебуває на стадії затвердження.


За матеріалами: Новини сьогодні
18-12-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1587

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]