Головна » 2013 » Лютий » 8 » Чому підшлункова дає збій

Чому підшлункова дає збій

Чому підшлункова дає збій 

На ній тримається весь процес травлення. Збережи здоров'я підшлункової залози і попередь розвиток панкреатиту і цукрового діабету.

Чому підшлункова дає збій

Підшлунковій залозі довірена відповідальна задача - забезпечити переварювання продуктів, з якими не зміг впоратися шлунок.

Виділений нею панкреатичний сік містить цілий набір ферментів, здатних розщеплювати і розчиняти будь - які поживні речовини, роблячи їх придатними для засвоєння. Крім того, підшлункова виробляє гормон інсулін, від якого залежить вміст цукру в крові. Так що працює ця маленька залоза продуктивно і безперервно. Варто їй збитися з ритму, як виникає запалення - гострий панкреатит, починають страждати інші органи і системи, може розвинутися цукровий діабет.

Зверніть увагу: Створено штучний аналог підшлункової залози

Ферменти всередині підшлункової залози знаходяться в неактивній формі і повну силу знаходять, потрапивши в кишечник і змішавшись з їжею. Щоб вони не роз'їдали залозу зсередини, поряд з ними виробляються антиферменти. Але якщо обсяг панкреатичного соку різко збільшився або на його шляху виникла якась перешкода і він не встиг вчасно витекти в кишечник, антиферменти безсилі - стінки підшлункової пошкоджуються і запалюються.

Так розвивається гострий панкреатит, який заявляє про себе сильним болем оперізуючого характеру, в лівому підребер'ї або в області пупка. Хвороба часто супроводжується нудотою і блювотою, слабкістю і невеликим підвищенням температури. Такий стан вимагає термінової медичної допомоги, а іноді і хірургічного втручання. Якщо гострий панкреатит не вилікувати, то хвороба перейде в хронічну форму.

Що провокує запалення

Лікарі нарахували близько 200 чинників, які сприяють розвитку панкреатиту. Серед них 2 лідера: жовчнокам'яна хвороба і алкоголь.

Жовчна протока і протока підшлункової залози перед впадінням в дванадцятипалу кишку майже сходяться разом, маючи на виході звуження. Якщо там є пісок або камені, що вийшли з жовчного міхура, вони створюють перешкоду для панкреатичних ферментів. Якщо камінь великий, потрібна термінова операція.

Що стосується алкоголю, то у лікарів є діагноз "алкогольний панкреатит". Це коли через 4 - 48 годин після застілля трапляється напад. Поєднання міцних спиртних напоїв з гострою і жирною їжею діє згубно на підшлункову залозу. Щодо допустима норма споживання горілки, наприклад, всього 50 г на добу! І закушувати переважніше свіжим огірочком, яблучком, лимоном, але ніяк не салом або копченою ковбасою.

Крім того, отримати запалення підшлункової залози ризикують ті, хто зловживає жирною їжею, харчується нерегулярно і хворі з проблемами жовчовидільної системи (хронічний холецистит, жовчнокам'яна хвороба).

Важлива профілактика

Щоб підтримати підшлункову залозу, влітку рекомендується вживати в їжу багато свіжої зелені кропу. Ефірні масла цієї рослини благотворно впливають на функцію залози. Можна варити напій з коріння цикорію або кульбаби. Він буде активізувати роботу підшлункової залози і всі обмінні процеси в організмі. Корені викопують, чистять, нарізають і сушать. Потім підсмажують до шоколадного кольору і змішують в рівних пропорціях. Чайну ложку суміші заварюють у склянці води і п'ють по третині склянки тричі на день за півгодини до їжі.

Значно покращує стан, підвищує апетит і працездатність, знімає больовий синдром щоденне вживання чорниць і суниць протягом приблизно двох місяців.

Стеж за харчуванням

Переважно харчуватися дрібно - потроху і часто, в ідеалі 5 - 6 разів на день. Рекомендоване меню - більше білків, менше жирів і вуглеводів.

Продукти, напої та страви, які гарні для травлення:

  1. хліб підсушений, нездобне печиво;
  2. овочеві та круп'яні супи. Можна з додаванням невеликої кількості вершкового масла або сметани;
  3. м'ясо і риба нежирних сортів у відварному або паровому вигляді (котлети, фрикадельки, бефстроганов, пюре, рулет);
  4. кисломолочні продукти: сир, сметана, некислий кефір. Нежирні сорти твердих сирів;
  5. каші: найкраще гречка, рис і вівсянка;
  6. свіжі, відварені, печені в протертому вигляді овочі та фрукти - особливо морква, гарбуз, кабачки, картопля, цвітна капуста, і яблука;
  7. напої - компоти із сухих і свіжих фруктів, киселі, неміцний чай з лимоном, відвари шипшини і чорної смородини.

Вживай в міру: гостре, кисле, консерви, жирні бульйони. Обмеж вживання кави, шоколаду, всіх бобових, щавлю, шпинату, редиски, грибів, кислих соків. Акуратніше з газованою водою і здобної випічкою.

Що робити під час нападу панкреатиту?

  • При появі гострого болю, виклич лікаря. Чим швидше почати лікування, тим швидше буде одужання.
  • Відмовся від їжі, а до огляду лікарем - і від пиття, оскільки будь-яка з'їдена їжа або прийняте питво викликають додаткове роздратування підшлункової залози і стимулюють вироблення панкреатичних ферментів.
  • Поклади грілку з холодною водою на епігастральній ділянці - частина живота між пупком і грудною кліткою.
  • Не приймай ніяких ліків до приходу лікаря. І обов'язково приляж.
  • Не відмовляйся від лікування в лікарні, навіть якщо здається, що стало легше: при багатьох захворюваннях органів черевної порожнини, у тому числі і при гострому панкреатиті, може наступити нетривалий період полегшення, слідом за яким хвороба поновлюється.

 

 


За матеріалами: Новини сьогодні
08-02-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 128542

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]